Marynowane chilli z jarzynamiPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 12 godz 45 min.250 g papryczek chilli,4 marchewki,30 malych bialych cebulek,3 male cukinie,250 g malych pieczarek,6 zabkow czosnku,1 galazka tymianku,1 galazka majeranku,5 lisci laurowych,2 lyzeczki soli,1/4 lyzeczki pieprzu swiezo zmielonego,2 lyzeczki oregano,500 ml bialego octu winnego,125 ml oleju,180 ml wody.1. Papryczki chilli oplukac, przekroic na pol, usunac gniazda nasienne i nasiona. Pieczarki i jarzyny umyc. Marchewki, cebulki i czosnek obrac. Pokroic naplasterki marchewki i cukinie razem ze skorka.2. W duzym garnku rozgrzac olej, wrzucic marchewki i czosnek. Smazyc 2 min. Dodac papryczki chilli, cebulki, cukinie, pieczarki i smazyc dalej 3 min. Dodac tymianek, majeranek, liscie laurowe, sol, pieprz i oregano. Dokladniewymieszac, wlac ocet i wode, doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien, gotowac pod przykryciem 7 min. Marynate zdjac z ognia i odstawic przykryta na15 min.3. Ostudzona marynate z jarzynami przelac do sloja. Sloj zamknac i odstawic wchlodne miejsce. Po 12 godz mozna jarzyny i chilli wyjac z marynaty i podawac.- Jezeli chcemy przechowywac jarzyny przez czas dluzszy, trzeba je przelozycdo malych sloikow, zalac nie do pelna marynata (3 cm ponizej brzegow sloika), zamknac i pasteryzowac 30 min. Pasteryzowane jarzyny mozna przechowywac przez kilka miesiecy.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 84.
psotnica23