Male kabaczki z pomidoramiPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 55 min.500 g malych kabaczkow,3 pomidory,2 duze cebule,175 g masla,4 zabki czosnku,szczypta czarnego pieprzu,szczypta soli,2 lyzki kolendry,1/2 lyzeczki turmeriku,1/2 lyzeczki garam masala,1 lyzeczka swiezej posiekanej miety.1. Pokroic jedna cebule w plastry i podsmazyc w rondlu w masle.2. Druga cebule posiekac i rozgotowac w niewielkiej ilosci wody z czosnkiem,pieprzem, sola, kolendra i turmerikiem. Otrzymana mase zmieszac z podsmazonacebula i gotowac na srednim ogniu 5 min.3. Kabaczki dokladnie umyc, obciac ogonki i pokroic w plastry grubosci 1,5 cm.4. Dodac kabaczki do sosu. Ostroznie wymieszac, zeby ich nie polamac. Gotowacpod przykryciem 20 min.5. Pomidory spazyc i obrac ze skorki. Pokroic w plastry, dodac do kabaczkow.Wsypac garam masala, ostroznie wymieszac i dusic jeszcze 15 min.6. Podzwac posypane swieza mieta.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 50.
psotnica23