Leśna potrawka z pieczonymi ziemniakamiSkładniki na 4 porcje: 1 kg mieszanych grźybów (np. pieczarek i kurek), 1 kg ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku, 2 cebule, 2 pęczki natki pietruszki, 6 łyżek kminku, 4 łyżki oleju, sól i biały pieprz czas prźygotowania: około 50 minut 1 porcja - 680 kalorii Bardzo dokładnie wyszorować ziemniaki, osuszyć, pokroić wzdłuż na pół. Posmarować blachę 3 łyżkami oleju, a następnie posypać kminkiem. Ułożyó ziemniaki przeciętą stroną na blasze, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturźe 225 stopni C. Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Pokroić w kostkę wędzony boczek. Oczyścić i umyć grzyby, ewentualnie pokroić na ćwiartki. Rozgrzać na patelni resztę oleju, mocno wysmażyć boczek, zeszklić cebulę. Wrzucić prźygotowane grzyby, dusić na średnim ogniu 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Podawać do pieczonych ziemniaków.
psotnica23