Jarzynki bon appetit1 kg ziemniaków,pół kg pomidorów,4 łyżki oliwy lub oleju,6 cebul,2 roztarte ząbki czosnku,2 papryki,12 czarnych oliwek,zielenina,sól, pieprz,10 dag sera żółtego,szklanka tartej bułki,4 łyżki masłaZiemniaki gotować prawie do miękkości, przestudzić, obrać pokroić w kostkę. Parzone, obrane pomidory przepołowić, dusić przez 3 min w połowie szklanki wody. Paprykę pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić na cienkie talarki. Oliwę rozgrzać w dużym garnku o grubym dnie, włożyć cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 2-3 min, mieszając. Dodać paprykę, smażyć z cebulą jeszcze 5 min, aż będzie prawie miękka, nie dopuszczając do zrumienienia. Wlać pomidory, przepołowione oliwki bez pestek, zieleninę, doprawić do smaku pieprzem i solą, zamieszać, dusić na małym ogniu przez 15 min. Włożyć ziemniaki, ostrożnie zamieszać, podgrzać tylko do zwarzenia. Przełożyć zawartość, garnka do żaroodpornego naczynia. Tarta bułkę wymieszać z serem, posypać warzywa, kawałeczki masła położyć na wierzchu potrawy. Wstawić do nagrzanego rusztu elektrycznego (grill) lub do mocno nagrzanego piekarnika (220 C), piec do lekkiego zrumienienia.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
psotnica23