Placek kukurydzianyPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.300 g chudej wieprzowiny bez kosci,1,5 l wody,2 zabki czosnku,1/4 cebuli,1,2 kg swiezych ziaren kukurydzy,90 g stopionego masla,200 g smalcu,1,5 lyzeczki proszku do pieczenia,1 lyzeczka soli,45 g maki.Sos mole:12 papryczek chilli,6 zabkow czosnku,6 gozdzikow,2 pomidory,1/4 cebuli,1 lyzeczka pieprzu,po 1 galazce tymianku i majeranku,250 ml bulionu z kury,120 ml wody,1 lyzka oleju,sol.maslo do smarowania.1. Mieso umyc, pokroic w kostke. Wlozyc do garnka, zalac woda, dodac czosnek,cebule i 1/2 lyzeczki soli. Postawic na srednim ogniu i gotowac, az miesobedzie miekkie (ok. 1 godz). Odcedzic, wywar zachowac. Mieso pokroic na male kawalki.2. Kukurydze zmiksowac z maslem, smalcem, proszkiem do pieczenia i 1/2 lyzeczkisoli. Jesli zmiksowana masa bedzie zbyt rzadka dodac make.3. Przygotowac sos: papryczki opiec na patelni lub nad plomieniem. Usunac gniazda nasienne, zalac goraca woda, moczyc 20 min. Odcedzic i odstawic. Pomidory sparzyc, zdjac skorke, pokroic na kawalki, usunac pestki. Cebule i czosnek obrac, pokroic na kawalki. Papryczki zalac bulionem, dodac cebule, czosnek, pomidory, swieze ziola, przyprawy i zmiksowac. W garnku rozgrzac olej,wlac zmiksowana mase, smazyc 5 min stale mieszajac. Dodac wode, sol i gotowac na malym ogniu 10 min.4. Do sosu dolac 125 ml wywaru z miesa. Dodac pokrojone mieso i wymieszac.5. Piekarnik nagrzac do temp. 200żC. Zaroodporne naczynie posmarowac maslem,dno naczynia wylozyc rownomiernie polowa masy kukurydzianej. Polozyc na niamieso z sosem i przykryc reszta masy kukurydzianej, tak by calkowicie zakryla mieso.6. Wstawic do piekarnika i piec 25-35 min. Placek podawac z salatka z pomidorow, awokado i zielonej salaty.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 58.
psotnica23