Bakłażanowe kotletyPokroic baklazany w grube plastry, 3 cm. Marynowac 10 min w plaskim naczyniu. Panierowac w jajku i mace kukurydzianej (farina de maz).Smazyc na dobrej oliwie, podawac na ryzu natychmiast po usmazeniu.Do panierki dodac troche ziol, sol pieprz.Dobra marynata:1 lyzka octu zwyklego lub 2 ryzowego,1 lyzka soy sauce,1 lyzka cukru,1 lyzka ziol,1 lyzka oliwy,lyzeczka maggi w plynie,lyzeczka musztardy,lyzeczka imbiru,kilka lyzek wody,wymieszac.Wystarczy tyle marynaty, zeby jedna strona plastrow byla zamoczona, przewrocic po 5 minutach.Jezeli baklazan jest przerosniety, mozna go nakluc widelcem, aby wiecej tej marynaty wessal.Druga wersja tej potrawy:po usmazeniu kotletow umiescic je w plaskim naczyniu, zalac sosem do spaghetti plus troche ziol, posypac serem na wierzchu, zapiec w piekarniku 30 minut, az ser zacznie miec brazowe babelki, podawac z makaronem.
psotnica23