Pedy bambusa z grzybamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.180 g pedow z bambusa,8 grzybow aromatycznych lub suszonych prawdziwkow,1 cebula,1 lyzka cukru,3 lyzki oleju,1 lyzka oleju sezamowego,350 ml wody z gotowania grzybow.1. Grzyby zalac 500 ml cieplej wody. Moczyc przez 20 min., a nastepnie gotowacw tej samej wodzie 25 min. Wyjac, odciac i odrzucic ogonki. Kapelusze pokroic w paski. Zachowac 350 ml wody z gotowania grzybow.2. Cebule obrac, pokroic w kostke i obsmazyc na 1 lyzce silnie rozgrzanego oleju przez 1 min.3. Pedy bambusa pokroic w paski.4. Grzyby podsmazyc, ciagle mieszajac na mieszaninie oleju z olejem sezamowymprzez 5 min. Dodac reszte skladnikow, podlac woda z gotowania grzybow i dusic na malym ogniu przez 30 min., tak aby sos prawie calkowicie odparowal.5. Podawac bardzo gorace z ryzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 36.
psotnica23