Gulasz z soczewicy i jarzynPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. + doba250 g soczewicy,2 ziemniaki,250 g cukinii,250 g porow,1/4 selera,1 cebula,2 zabki czosnku,2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki,4-8 lyzek soku cytrynowego,625 ml wody,olej, sol, pieprz.1. Soczewice dobrze wyplukac, zalac woda i odstawic na 24 godz.2. Soczewice odcedzic, przelozyc do duzego garnka, zalac 625 ml wody, nastepniegotowac do miekkosci na malym ogniu (ok. 1 godz. 15 min.).3. Ziemniaki i seler pokroic w kostke, cukinie i pory pokroic na plasterki. Jarzyny polaczyc z soczewica, dodac sol i pieprz, nastepnie gotowac 15-20 min.4. Cebule posiekac i podsmazyc na zloty kolor na rozgrzanym oleju. Dodac roztarty czosnek, smazyc jeszcze przez 1 min. Polaczyc z soczewica i jarzynami.5. Posiekana pietruszke przelozyc do garnka, wymieszac z soczewica. Dodac sokcytrynowy i gotowac jeszcze 2 min.6. Gulasz przelozyc do duzej miski i podac. Mozna tez podac na zimno z goracymchlebkiem pitta (przepis w rozdziale "macz-ryz").Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 76.
psotnica23