Kotlety z kartofliPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.1 kg kartofli,2 lyzki maki,3 jaja,1 cebula,2 lyzki masla,3 lyzki tartej bulki,sol, pieprz,1 peczek siekanego koperku,tluszcz do smazenia.1. Kartofle obrac, umyc i ugotowac na sypko na parze (ok. 25 min), ostudzic iprzefasowac przez geste sito lub przepuscic przez maszynke.2. Cebule obrac i posiekac, polaczyc z kartoflami, dodac make, sol, pieprz,wbic jaja i utrzec starannie na jednolita mase.3. Mase ta podzielic na kulki o srednicy 4 cm, z ktorych nastepnie formowacniewielkie, podluzne kotleciki.4. Gotowe kotlety obtaczac w tartej bulce, po czym smazyc na silnie rozgrzanymtluszczu, z obu stron, na jasnozloty kolor.5. Podawac posypane koperkiem lub z sosem grzybowym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 62.
psotnica23