Szpinak zapiekany w ciesciePorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.1 kg szpinaku,300 g sera owczego lub bialego,500 g ciasta fyllo (przepis w "ogolne"),3 duze cebule,1 galazka koperku,375 ml oleju,375 ml zgeszczonego mleka nieslodzonego,2 jaja,sol, pieprz, galka muszkatolowa.1. Szpinak dokladnie wyplukac, usunac korzenie, twarde czesci, drobno posiekac.Posolic, odstawic na kilkanascie minut. Cebule i koperek posiekac.2. Ciasto fyllo rozwalkowac i przykryc sciereczka, by nie obeschlo.3. Ze szpinaku dokladnie wycisnac wode, dodac cebule, koperek i rozdrobnionyser, wlac mleko, rozbeltane jaja i polowe oleju, posypac pieprzem i galkamuszkatolowa. Calosc starannie wymieszac.4. Naczynie do zapiekania wysmarowac wewnatrz olejem, dno i scianki wylozycciastem, ciasto posmarowac olejem, napelnic farszem, nakryc reszta ciasta.Wierzch posmarowac olejem.5. Wstawic do nagrzanego piekarnika, zapiekac 1 godz. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 82.From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
psotnica23