Salsefia duszona (skorzonera)Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.800 g salsefii,2 lyzki maki,2 lyzki masla,500 ml bulionu,ocet, sol, pieprz.1. Salsefie oskrobac, wlozyc do wody zakwaszonej octem z dodatkiem 1 lyzki maki.2. Przed gotowaniem salsefie wyjac, pokroic w kawalki dlugosci 8-10 cm.3. W garnku podsmazyc make z maslem, zalac bulionem, zagotowac i wlozyc salsefie. Doprawic sola i pieprzem.4. Dusic na malym ogniu 30-40 min. Gdy salsefia bedzie miekka, przelozyc napolmisek, a sos odparowac, by zgestnial i polac nim salsefie.- Tak samo mozna przyrzadzic skorzonere.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 86.
psotnica23