Pudding z cukiniPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.500 g cukini,150 g sera cheddar,70 g krakersow,100 g masla,1 jajo,galka muszkatolowa, sol, pieprz,maslo do wysmarowania formy.1. Cukinie umyc, pokroic na plasterki, zalac niewielka iloscia wrzacej wody,przykryc i gotowac 4 min. Odcedzic, drobno posiekac.2. Ser zetrzec na tarce o malych oczkach. Krakersy pokruszyc, maslo stopic. Jajo lekko ubic trzepaczka.3. Do miski wlozyc cukinie. Dodac 120 g sera, krakersy, wlac maslo i rozetrzecdrewniana lyzka na jednolita mase. Doprawic galka muszkatolowa, sola i pieprzem.4. Zaroodporne naczynie wysmarowac maslem. Wlozyc mase z cukini. Posypac pozostalym serem i wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 190żC. Piec tak dlugo, az sie pudding zrumieni (ok. 25-30 min). Podawac od razu po wyjeciu zpiekarnika.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 78.
psotnica23