Pomidory faszerowana tunczykiem.doc

(20 KB) Pobierz
Pomidory faszerowana tunczykiem

Pomidory faszerowana tunczykiem
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
8 malych pomidorow.
Farsz:
200 g tunczyka,
100 g majonezu,
1 czerwona cebula,
1 zabek czosnku,
10 g zelatyny,
50 ml wywaru rybnego lub wody,
sol, pieprz.
Przybranie:
zielona pietruszka, kapary,
zolty pomidor, 8 oliwek,
salata.

1. Czosnek i cebule obrac, drobno posiekac. Tunczyka przetrzec przez sito.
2. Zelatyne zalac 2 lyzkami zimnej wody, odstawic na 15 min. Nastepnie rozpuscic w goracym wywarze. Odstawic, by galareta ostygla.
3. Plynna galarete wymieszac z majonezem, tunczykiem, cebula i czosnkiem. Doprawic sola i pieprzem. Wstawic do lodowki na 1 godz.
4. Pomidory umyc, ostrym nozem odciac wierzcholki na 1/4 wysokosci i lyzeczka,
ostroznie wydrazyc srodki. Ulozyc odcieta czescia do dolu, by wyciekl sok.
5. Wydrazone pomidory posypac sola i pieprzem, napelnic farszem, ulozyc na lisciach salaty, przybrac zielona pietruszka, kaparami, oliwkami i kawalkiem
zoltego pomidora.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 18.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin