Pomidory faszerowana tunczykiemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.8 malych pomidorow.Farsz:200 g tunczyka,100 g majonezu,1 czerwona cebula,1 zabek czosnku,10 g zelatyny,50 ml wywaru rybnego lub wody,sol, pieprz.Przybranie:zielona pietruszka, kapary,zolty pomidor, 8 oliwek,salata.1. Czosnek i cebule obrac, drobno posiekac. Tunczyka przetrzec przez sito.2. Zelatyne zalac 2 lyzkami zimnej wody, odstawic na 15 min. Nastepnie rozpuscic w goracym wywarze. Odstawic, by galareta ostygla.3. Plynna galarete wymieszac z majonezem, tunczykiem, cebula i czosnkiem. Doprawic sola i pieprzem. Wstawic do lodowki na 1 godz.4. Pomidory umyc, ostrym nozem odciac wierzcholki na 1/4 wysokosci i lyzeczka,ostroznie wydrazyc srodki. Ulozyc odcieta czescia do dolu, by wyciekl sok.5. Wydrazone pomidory posypac sola i pieprzem, napelnic farszem, ulozyc na lisciach salaty, przybrac zielona pietruszka, kaparami, oliwkami i kawalkiemzoltego pomidora.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 18.
psotnica23