Kapusta faszerowana w calosciPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.1 glowka kapusty (ok. 1 kg),4 jaja,2 lyzki masla,3 lyzki tartej bulki,sol, pieprz,maslo i tarta bulka do polania kapusty.1. Glowke kapusty obrac z wierzchnich lisci, zalac wrzatkiem, gotowac bez przykrycia 20 min.2. Kapuste odcedzic, przelozyc na duzy talerz, kolejno odchylac liscie nieodrywajac od glaba. Liscie srodkowe wyciac, przekroic na 4 czesci, zalac goraca osolona woda, gotowac 30 min. Z tej kapusty odrzucic kawalki glaba, areszte posiekac i utrzec na jednolita mase z 4 zoltkami, maslem, tarta bulka, sola i pieprzem.3. Ubic piane z 4 bialek, dodac do masy, wymieszac. Mase wkladac miedzy lisciekapusty, uformowac glowke, ulozyc na srodku serwety lub duzej gazy. Koncezebrac i zwiazac. Wlozyc do garnka z osolona wrzaca woda, gotowac 1 godz.4. Przed podaniem wyjac kapuste z serwety, przelozyc na duzy okragly polmisek,polac tarta bulka zrumieniona na masle.- Kapuste mozna rowniez faszerowac mielonym miesem: surowym, gotowanym lubpieczonym z dodatkiem grzybow.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 60.
psotnica23