Galaretka z jarzynPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 5 godz.500 g zielonej fasolki,100 g marchewki,1 maly kalafior,1 duza cebula,2 papryki (czerwona i zolta),2 zabki czosnku,50 ml smietanki kremowej,300 ml wywaru drobiowego,40 g zelatyny,1 lyzka oliwy,sol.1. Jarzyny ugotowac (kazda oddzielnie) w osolonej wodzie, odcedzic. Kalafiorprzed ugotowaniem podzielic na rozyczki. Cebule obrac, oplukac, posiekac,podsmazyc na oliwie. Papryke opalic nad plomieniem i zdjac skorke.2. Cebule, czosnek i fasolke zmiksowac ze smietanka i sola. Papryki i marchewkepokroic w kostke.3. Zelatyne zalac niewielka iloscia zimnej wody, odstawic na 15 min. Nastepnierozpuscic w goracym wywarze i ostudzic galarete. Polowe plynnej galarety dodac do zmiksowanej masy, wymieszac.4. Prostokatna forme ochlodzic w lodowce, nastepnie wlac troche plynnej galarety. Forme pochylac tak, by dno i scianki pokryly sie dwumilimetrowa warstwagalarety. Forme ponownie wstawic do lodowki.5. Do oziebionej formy wlac polowe zmiksowanej masy. Rozyczki kalafiora ulozycw jednym rzedzie "glowkami" do dolu. Reszte zmiksowanej masy wymieszac zmarchewka i paprykami. Wlac do formy, zalac pozostala plynna galareta, wstawic do lodowki na 3 godz. Podawac z ostrym sosem pomidorowym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 38.
psotnica23