Pączki babuni.pdf

(57 KB) Pobierz
7684780 UNPDF
Pączki babuni
Składniki:
2.5-3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka drożdży
1 cytryna
1 cukier waniliowy
1 l oleju do smażenia
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki powideł różanych lub śliwkowych
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Dodaj pół szklanki mąki,
cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny.
Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Kiedy mieszanina w garnku znacznie urośnie, dodaj do niej tyle mąki, aby dało
się zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec
zagniatania dodaj olej i wgnieć go dokładnie w ciasto. Włóż ciasto z powrotem
do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po ok.
20 minutach, jest gotowe do wałkowania. Ciasto podziel na 4 równe części,
każdą rozwałkuj na placek o grubości 1 cm, mniej więcej tego samego kształtu.
Na dwóch plackach w kilkucentymetrowych odstępach onakładaj niewielką
ilość powideł (1 czubata łyżeczka). Ostrożnie nakryj je dwoma pozostałymi
plackami. Teraz szklanką wycinaj z ciasta krążki tak, aby powidła znalazły się
w nich po-środku. Jeżeli będziesz mocno naciskać szklanką, pączki powinny
być dobrze zlepione na brzegach. Jednak radzę sprawdzić każdy pączek i jeżeli
to konieczne, skleić staranniej. Z pozostałych skrawków ciasta ulep kulkę,
zagnieć i rozwałkuj, od nowa powtarzając całą procedurę. Pączki układaj na
posmarowanej olejem stolnicy i pozwól im urosnąć przez 10 minut, zanim je
zaczniesz smażyć. Gdy usmażone pączki przestygną, posyp je obficie cukrem
pudrem.
7684780.001.png
7684780.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin