DZIE� SI�DMY Ca�y dzie� -1224 kcal � PIERWSZE �NIADANIE (315 kcal) Jogurt z musli i truskawkami, fili�anka zielonej herbaty � DRUGIE �NIADANIE (126 kcal) Kanapka (chleb chrupki) z pomidorem i szczypiorkiem, szklanka soku marchwiowo - pomara�czowego � OBIAD (403 kcal) Zupa z soczewicy, sa�atka z pieczarkami, fili�anka zielonej herbaty � PODWIECZOREK (132 kcal) Szklanka ma�lanki (0,5 proc. t�uszczu) i du�a brzoskwinia � KOLACJA (248 kcal) Dwie kanapki (chleb �ytni pe�noziarnisty) z twaro�kiem z dodatkiem papryki i szczypiorku, fili�anka zielonej herbaty Lek. med. Ewa Matyska � Piekarska Olivia nr 5/2006 Spos�b przygotowania potraw Sa�atka owocowa Sk�adniki: banan, kiwi, mandarynka, �y�ka pestek z dyni, 2 �y�ki kie�k�w s�onecznika. Owoce obierz, pokr�j i w�� do miseczki. Dodaj pestki z dyni oraz kie�ki. Zielona zupa Sk�adniki: 2 ziemniaki, szklanka fasolki szparagowej, broku�, po �y�ce koperku, natki, margaryny, s�l i pieprz. Obierz i pokr�j ziemniaki. Fasolk� oczy��, a broku� podziel na r�yczki. Tak przygotowane sk�adniki ugotuj. Gdy zmi�kn�, dodaj margaryn� i przypraw sol� oraz pieprzem. Zup� posyp posiekanym koperkiem i natk�. Pieczone jab�ko Sk�adniki: jab�ko, �y�ka d�emu, cynamon. Z jab�ka usu� gniazdo nasienne. Do �rodka dodaj �y�eczk� d�emu i szczypt� cynamonu. Piecz 15 minut w temp. 150 st. C. Sa�atka z tofu Sk�adniki: 2 cienkie plastry tofu, ��ta papryka, og�rek, 2 ma�e pomidory, por, 3 �y�ki kie�k�w lucerny, 2 �y�ki koperku. Warzywa umyj i pokr�j na mniejsze cz�ci (z pomidora usu� mi��sz). Podziel na kawa�ki serek tofu i po��cz go z warzywami. Sa�atk� polej sosem: �y�eczk� oliwy po��cz z �y�eczk� octu winnego, �y�eczk� sosu sojowego, s�odk� papryk� i szczypt� soli. Udekoruj koperkiem i kie�kami. Musli z owocami i jogurtem Sk�adniki: po 5 �y�ek p�atk�w pszennych i owsianych, 2 �y�ki pestek s�onecznika, �y�ka rodzynek, �y�ka orzech�w w�oskich, kiwi, plaster melona, jogurt naturalny (2 proc. t�.), �y�eczka kie�k�w s�onecznika. Do miski wsyp p�atki, pestki s�onecznika, rodzynki i orzechy. Wymieszaj. Kiwi pokr�j w kostk�, a z melona wytnij �y�eczk� ma�e kulki. Owoce polej jogurtem, posyp musli i wymieszaj. Udekoruj kie�kami s�onecznika. Ry� z warzywami Sk�adniki: 1/3 torebki ry�u br�zowego, broku�, szklanka fasolki szparagowej, ��ta papryka, marchew, cebula, �y�ka oliwy z oliwek i �y�ka natki. Ry� ugotuj i osacz. Warzywa umyj i pokr�j. Broku�y i fasolk� podgotuj w niewielkiej ilo�ci wody i osacz. Na patelni rozgrzej oliw�, wrzu� rozdrobnione warzywa i du� chwil� pod przykryciem. Pod koniec duszenia posyp sol� i pieprzem, dodaj ry� i udekoruj natk�. Koktajl truskawkowy Sk�adniki: szklanka kefiru (2 proc. t�., 10 truskawek (�wie�ych lub mro�onych). Sk�adniki zmiksuj. Sa�atka z kuskusem Sk�adniki: 3 �y�ki kaszy kuskus, cykoria, brzoskwinia, pomara�cza, �y�ka pestek s�onecznika, �y�ka sosu vinegret. Kasz� zalej wod� i odczekaj, a� nap�cznieje. Cykori� umyj i pokr�j w paseczki. Obierz i pokr�j pomara�cz� oraz brzoskwini�. Wszystkie sk�adniki wymieszaj, polej sosem przygotowanym z �y�eczki oliwy z oliwek, �y�eczki musztardy i �y�eczki octu winnego ze szczypt� soli i cukru. Na koniec sa�atk� posyp upra�onymi pestkami s�onecznika. Warzywa z dipem czosnkowym Sk�adniki: marchew, og�rek, ��ta papryka, 3 �y�ki serka homogenizowanego, z�bek czosnku, s�l, pieprz, suszona bazylia. Warzywa pokr�j, wymieszaj z serkiem, wyci�ni�tym czosnkiem, dopraw Omlet ze szpinakiem Sk�adniki: 2 jajka, 4 �y�ki mleka (0,5 proc. t�.), 150 g szpinaku, 50 g chudego sera twarogowego, cebula, z�bek czosnku, �y�eczka natki, �y�ka oliwy z oliwek. Cebul� i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj szpinak i poddu�. Wrzu� rozdrobniony serek, przypraw sol� i pieprzem, wymieszaj. Rozbij jajka, dodaj mleko i szczypt� soli. Na rozgrzanej oliwie usma� omlet. Szpinakowe nadzienie roz�� na po�owie usma�onego placka i przykryj drug� pot�wk�. Udekoruj natk� pietruszki. Sur�wka Sk�adniki: pomidor, 4 �y�ki kie�k�w, s�l, 6 zielonych oliwek, �y�eczka szczypiorku. Pokr�j pomidora, dodaj kie�ki, oliwki i szczypiorek. Dopraw do smaku. Koktajl malinowy Sk�adniki: szklanka kefiru (2 proc. tt.), 3 szklanki malin lub porzeczek. Owoce zmiksuj z kefirem. Sur�wka z marchwi z orzechami Sk�adniki: marchew, seler korzeniowy, jab�ko, �y�eczka orzech�w w�oskich, �y�eczka miodu, sok z cytryny. Marchew, jab�ko i selera umyj, obierz ze sk�rki i zetrzyj na tarce. Dodaj wyci�ni�ty sok z cytryny i mi�d. Ca�o�� posyp posiekanymi orzechami. Grzanki z jajkiem i szczypiorkiem Sk�adniki: 2 kromki chleba �ytniego pe�noziarnistego, jajo, �y�eczka szczypiorku, �y�eczka oliwy z oliwek, przyprawy. Do miseczki wbij jajko. Dosyp posiekany szczypiorek, przypraw sol� i pieprzem i dok�adnie wymieszaj. Kromki chleba zanurz z obu stron w masie jajecznej i sma� na rozgrzanej oliwie. Sur�wka Sk�adniki: pomidor, 5 zielonych oliwek, sok z po�owy cytryny. Pokr�j pomidora i zmieszaj z oliwkami. Dopraw sokiem z cytryny. Ch�odnik Sk�adniki: 2 szklanki ma�lanki, 2 �y�ki soku z buraka, burak, og�rek, 6 rzodkiewek, po 1/2 p�czka szczypiorku i koperku. Buraka ugotuj, a nast�pnie obierz i pokr�j w kostk�. Og�rka i rzodkiewki umyj i pokr�j w kostk�, szczypiorek drobno posiekaj. Ma�lank� wymieszaj z sokiem buraczanym, dodaj rozdrobnione warzywa i przyprawy. Ca�o�� posyp du�� ilo�ci� posiekanego koperku. Serek z owocami i miodem Sk�adniki: 100 g serka wiejskiego, kiwi, plaster ananasa, �y�ka miodu, 3 �y�ki kie�k�w. Do serka wrzu� pokrojone w kostk� owoce. Dodaj mi�d i kie�ki. Jogurt z musli i truskawkami Sk�adniki: 15 truskawek, szklanka jogurtu, 4 �y�ki musli. Owoce polej jogurtem i posyp musli. Zupa z soczewicy Sk�adniki: szklanka czerwonej soczewicy (suche nasiona), cebula, pomidor, z�bek czosnku, �y�ka natki, 2 �y�eczki ketchupu (bez konserwant�w), �y�eczka oliwy z oliwek, przyprawy (listek laurowy, ocet winny, s�l, pieprz, kminek). Soczewic� mocz przez kilka godzin w wodzie. Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojon� cebul� i utarty czosnek. Po��cz soczewic� z cebul� i czosnkiem, prze�� do garnka, zalej zimn� wod�, dodaj listek laurowy i gotuj ok. 30 minut. �y�k� cedzakow� wyjmij soczewic�, pozostawiaj�c wywar w garnku. Zmiksuj soczewic� i z powrotem prze�� do garnka. Je�li potrzeba, dodaj odrobin� wody, aby uzyska� konsystencj� zupy kremowej. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone pomidory bez sk�rki i ketchup. Przypraw do smaku. Przed podaniem udekoruj posiekan� natk�. Sa�atka z pieczarkami Sk�adniki: 6 li�ci sa�aty, 4 rzodkiewki, 5 pieczarek, zielony og�rek, �y�ka szczypiorku, 2 �y�ki rze�uchy, sok z cytryny, s�l. Sa�at� porwij na kawa�ki, rzodkiewk� pokr�j, szczypiorek posiekaj. Pieczarki przekr�j na po��wki, poddu�, potem wystud�. Wymieszaj warzywa, pos�l, polej sokiem z cytryny, dodaj rze�uch�. Twaro�ek z dodatkiem papryki i szczypiorku Sk�adniki: 2 plastry chudego sera twarogowego, 4 �y�ki jogurtu naturalnego (2 proc. t�.), czerwona papryka, �y�ka szczypiorku. W miseczce rozgnie� ser, dodaj jogurt, drobno posiekan� papryk� i szczypiorek. Przypraw sol� i dok�adnie wymieszaj. Dieta oczyszczaj�ca Podstaw� twojego menu s� warzywa, owoce, fermentowane napoje mleczne i produkty zbo�owe z pe�nego przemia�u. Jesz pi�� posi�k�w dziennie: po�ywne �niadanie, obiad na ciep�o, lekk� kolacj�, plus dwie pyszne przek�ski na drugie �niadanie i na podwieczorek (w sumie od 1000 do 1200 kcal dziennie). Nie musisz si� wi�c martwi�, �e b�dzie dokucza� ci g��d lub poczujesz si� os�abiona. Pami�taj przy tym o codziennej porcji p�yn�w, opr�cz napoj�w uwzgl�dnionych w jad�ospisie wypijaj ka�dego dnia od 1,5 do 2 litr�w niegazowanej wody mineralnej. Oczyszczaj�c� moc maj�: brzoza bia�a, �opian wi�kszy, wi�z�wka b�otna, powidlnik indyjski, koper w�oski, fio�ek tr�jbarwny, mniszek lekarski, karczoch zwyczajny i morszczyn. �wietnym uzupe�nieniem dietetycznego detoksu b�d� te� seanse w saunie (2 razy w tygodniu) oczywi�cie pod warunkiem, �e nie cierpisz na choroby uk�adu kr��enia. Pierwsze efekty oczyszczania powinna� zauwa�y� ju� w trakcie kuracji, uczucie lekko�ci i przyp�yw si� witalnych poczujesz trzeciego, czwartego dnia diety. Po tygodniu pojawi si� jeszcze wi�cej korzy�ci. Mo�esz liczy� na wyregulowanie pracy przewodu pokarmowego (je�li miewa�a� zaparcia, teraz problem powinien znikn��) i popraw� stanu sk�ry- twoja cera stanie si� ja�niejsza i g�adsza. Natomiast przyjemnym efektem �ubocznym� kuracji b�dzie utrata wagi. DZIE� PIERWSZY I DRUGI Ca�y dzie� -1011 kcal � PIERWSZE �NIADANIE (256 kcal) Sa�atka owocowa, fili�anka zielonej herbaty � DRUGIE �NIADANIE (113 kcal) Sur�wka z marchwi i jab�ka, szklanka soku wielowarzywnego � OBIAD (325 kcal) Zielona zupa, fili�anka herbaty owocowej � PODWIECZOREK (102 kcal) Pieczone jab�ko � KOLACJA (215 kcal) Sa�atka z tofu, szklanka herbaty owocowej Ca�y dzie� -1011 kcal DZIE� TRZECI I CZWARTY Ca�y dzie� -1207 kcal � PIERWSZE �NIADANIE (299 kcal) Musli z owocami i jogurtem, fili�anka zielonej herbaty � DRUGIE �NIADANIE (130 kcal) Kromka pieczywa pe�noziarnistego z miodem, szklanka soku grejpfrutowego � OBIAD (419 kcal) Ry� z warzywami, szklanka soku pomidorowego � PODWIECZOREK (125 kcal) Koktajl truskawkowy � KOLACJA (234 kcal) Sa�atka z kuskusem, szklanka herbaty z aronii DZIE� PI�TY Ca�y dzie� -1203 kcal � PIERWSZE �NIADANIE (307 kcal) Ma�lanka (szklanka) z p�atkami kukurydzianymi (4 �y�ki) i gruszk�, fili�anka zielonej herbaty � DRUGIE �NIADANIE (130 kcal) Warzywa z dipem czosnkowym � OBIAD (417 kcal) Omlet ze szpinakiem, sur�wka, fili�anka zielonej herbaty � PODWIECZOREK (123 kcal) Koktajl malinowy � KOLACJA (226 kcal) Kromka chleba chrupkiego z miodem, Sur�wka z marchwi z orzechami, szklanka herbaty z aronii DZIE� SZ�STY ...
Wargor