Politechnika Śląska Gliwice, 2011 r.
Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki
Ochrona Środowiska
Semestr III
Wpływ fitoncydów na mikroorganizmy
Cel ćwiczeń:
Wykazanie bójczego efektu fitoncydów na wybrany szczep bakterii.
Wykonanie:
Fitoncydy
Badany szczep
Strefa zahamowania wzrostu [mm]
Sekcja I
Sekcja II
Sekcja III
Sekcja IV
Cynamon
Świerzy
Max strefa zahamowania
90
Świeży
83
brak strefy zahamowania
80
Sproszkowany
50
Czosnek
66 (grzyb- przerośnięty)
70
Cebula
19
40
45
Chrzan
46
68
25
66
Imbir
Odczyt był niemożliwy
Brak
30
Cebula + czosnek
-
Imbir + cynamon
Tab.1. Strefy zahamowania wzrostu badanego szczepu wokół otworów zawierających testowane rośliny. ( - oznaczają brak wykonania próby)
Wnioski:
Fitoncydy zawarte w sproszkowanej laseczce cynamonu wykazują najbardziej bakteriobójcze działanie. Strefa zahamowania wzrostu sproszkowanego cynamonu jest mniejsza niż strefa zahamowania wzrostu świeżego cynamonu.
Przy próbie z czosnkiem na płytce Petriego wystąpił oprócz bakterii grzyb (płytka przerośnięta).
Powodem tego mógł być brak sterylności podczas posiewu, lub przy wycinaniu agaru. Czosnek zawiera jeden z bardziej bakteriobójczych fitoncydów, lecz jak widać w powyższej tabeli nie jest grzybobójczy.
Według wykonanego doświadczenia cebula jest najmniej bakteriobójcza.
Fitoncydy zawarte w chrzanie także wykazują działanie bakteriobójcze mniejsze od cynamonu i czosnku lecz większe od cebuli.
Odczyt strefy zaharowania wzrostu przy próbie z imbirem w sekcji I był niemożliwy, gdyż podczas wycinania agaru próba I została zanieczyszczona. Przy próbie II został źle wykonany posiew.
3
Rosi91