fitoncydy 1.doc

(43 KB) Pobierz

Politechnika Śląska                                                                                                                              Gliwice, 2011 r.

Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki

Ochrona Środowiska

Semestr III

 

 

 

 

 

 

 

Wpływ fitoncydów na mikroorganizmy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cel ćwiczeń:

Wykazanie bójczego efektu fitoncydów na wybrany szczep bakterii.

 

Wykonanie:

  1. Sporządzono zawiesinę w soli fizjologicznej ze szczepu bakterii przeznaczonego do badań.
  2. Wykonano posiew powierzchniowy zawiesiny bakteryjnej. W tym celu 0,1 ml zawiesiny bakteryjnej rozprowadzono opaloną w płomieniu głaszczką na powierzchni agaru odżywczego.
  3. Na środku płytki agarowej wycięto fragment agaru o średnicy ok 1 cm, a następnie za pomocą ezy umieszczono w tym miejscu jedną z testowanych roślin ( świeży i sproszkowany cynamon, czosnek, cebula, chrzan, imbir - w przypadku sproszkowanego cynamonu roztarto go z wyciętym krążkiem agarowym i w tej postaci umieszczono na płytce).
  4. Płytki odstawiono na 7 dni.
  5. Po tygodniu dokonano pomiaru strefy zahamowania wzrostu badanego szczepu wokół otworów zawierających testowane rośliny.

 

 

Fitoncydy

Badany szczep

Strefa zahamowania wzrostu [mm]

Sekcja I

Sekcja II

Sekcja III

Sekcja IV

Cynamon

Świerzy

Max strefa zahamowania

90

Świeży

83

brak strefy zahamowania

brak strefy zahamowania

80

Sproszkowany

50

Czosnek

66 (grzyb- przerośnięty)

70

70

70

Cebula

19

40

45

brak strefy zahamowania

Chrzan

46

68

25

brak strefy zahamowania

66

Imbir

Odczyt był niemożliwy

Brak

30

brak strefy zahamowania

Odczyt był niemożliwy

Cebula + czosnek

-

-

-

50

Imbir + cynamon

-

-

-

brak strefy zahamowania

Tab.1. Strefy zahamowania wzrostu badanego szczepu wokół otworów zawierających testowane rośliny. ( - oznaczają brak wykonania próby)

 

 

 

Wnioski:

Fitoncydy zawarte w sproszkowanej laseczce cynamonu wykazują najbardziej bakteriobójcze działanie. Strefa zahamowania wzrostu sproszkowanego cynamonu jest mniejsza niż strefa zahamowania wzrostu świeżego cynamonu.

Przy próbie z czosnkiem na płytce Petriego wystąpił oprócz bakterii grzyb (płytka przerośnięta).

Powodem tego mógł być brak sterylności podczas posiewu, lub przy wycinaniu agaru. Czosnek zawiera jeden z bardziej bakteriobójczych fitoncydów, lecz jak widać w powyższej tabeli nie jest grzybobójczy.

Według wykonanego doświadczenia cebula jest  najmniej bakteriobójcza.

Fitoncydy zawarte w chrzanie także wykazują działanie bakteriobójcze mniejsze od cynamonu i czosnku lecz większe od cebuli.

Odczyt strefy zaharowania wzrostu przy próbie z imbirem w sekcji I był niemożliwy, gdyż podczas wycinania agaru próba I została zanieczyszczona. Przy próbie II został źle wykonany posiew.

 

3

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin