Kurczak z trawą cytrynową
Składniki
6 udek kurczaka (bez skóry i kości)
2 łodygi trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione)
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki bulionu drobiowego
1 łyżeczka cukru
po 1 łyżeczce mielonej chili i mąki kukurydzianej
1 cebula
1/2 szklanki oleju
po 1 łyżeczce posiekanej cebuli
świeżego imbiru i czosnku
Sposób przygotowania
Pokrój mięso na kawałki, włóż je do miski. Dodaj trawę cytrynową, 2 łyżki sosu sojowego i sól. Wymieszaj. Przykryj i wstaw na 2 godziny (lub dłużej) do lodówki. Wyjmij z lodówki i pozostaw przez pół godziny w temperaturze pokojowej. Zrób sos: w miseczce wymieszaj bulion z resztą sosu sojowego, cukrem i chili. Cebulę przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój każdą połówkę na 4 części. Oddziel poszczególne warstwy cebuli (?łódeczki?). Rozgrzej wok na średnim ogniu, wlej olej, podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, imbir i czosnek, smaż 15 sekund. Zmniejsz ogień, włóż kurczaka, smaż 2 minuty. Dodaj cebulowe łódeczki, smaż minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minutę, mieszając. Mąkę połącz z 2 łyżeczkami wody, wlej do potrawy. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
SKARBEK_38