- Ciasto, w którym smaży się owoce, ma konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Jeśli nie dodasz do niego cukru, z powodzeniem możesz użyć go do przyrządzenia słonych potraw, na przykład krewetek. Banany i jabłka w cieście to lekkie szaleństwo kaloryczne. Ale myślę, że od czasu do czasu trzeba sobie na to pozwolić. Czas przygotowania: 15 min. Na 4 osoby:
Jak to zrobić: 1. Do miski wsyp mąkę, sodę i cukier. 2. W miseczce roztrzep jajko. 3. Zmiksuj sypkie składniki z jajkiem i, nie wyłączając miksera, pomału wlewaj mleko kokosowe i 1 łyżkę oleju. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto naleśnikowe. 4. Obierz jabłka, usuń pestki i pokrój je na osiem części. Banany bez skóry pokrój ukośnie na plasterki grubości ok. pół centymetra. Wrzuć owoce do miseczki i zalej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. 5. Owoce wrzuć do ciasta. Powinny się nim pokryć ze wszystkich stron. Następnie przełóż je do frytownicy z dobrze rozgrzanym olejem. Smaż, aż uzyskają złocistą skórkę. 6. Przygotuj polewę: na patelni podgrzej cukier, aż zamieni się w karmel. (Nie próbuj karmelu – jest bardzo gorący i możesz się poparzyć). Wymieszaj go z mlekiem kokosowym i potrzymaj chwilę na ogniu. 7. Wyjmij owoce na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj polane polewą i posypane sezamem. Bon appetit!
· Ciasto:
· 2 banany
· 1 łyżka cukru
· 1/2 cytryny
· 1 jajko
· 250 g (ok. 1 szklanki) mąki ryżowej
· 1 puszka mleka kokosowego
· olej do głębokiego smażenia
· 1 szczypta sody oczyszczonej
· 2 zielone jabłka
· Marynata Cajun:
· 2 łyżki ostrej papryki w proszku
· Polewa:
· 4 łyżki cukru
· 1/2 puszki mleka kokosowego
· ziarna sezamu do dekoracji
kabus15