Filet z indyka w cieście francuskim ( z sałatką ).docx

(242 KB) Pobierz

Filet z indyka, obłożony szynką i żółtym serem, a następnie zapleciony w ciasto francuskie i posypany ziarnem sezamu. Do tego dania wystarczy jedynie lekka sałatka z ziołowym winegretem, z młodą rzodkiewką i siekanym szczypiorkiem.

Składniki na 2 osoby:

·         2 porcje filetu z indyka (jak na sznycle)

·         1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

·         2 plastry szynki

·         2 plastry żółtego sera

·         sól, pieprz, czosnek

·         jajko

·         ziarna sezamu

http://www.magazyndomowy.pl/images/article/1882/14665_318x500.jpg

Przygotowanie:

Filety należy umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsypać solą, pieprzem i natrzeć czosnkiem. Odłożyć na kilka minut w chłodne miejsce. Ciasto francuskie rozwałkować, przekroić na 2 prostokąty. Na każdy wyłożyć na środek filet z indyka, na niego położyć szynkę i ser. Boki ciasta francuskiego ponacinać w prostopadłe do fileta pasy (o szerokości ok. 1,5 cm). Na przemian zakładać jeden pasek ciasta za drugim, zaplatając warkocz na wierzchu fileta. Przenieść gotowy pakunek na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarenkami sezamu. Piec 15-20 min. (w zależności od grubości fileta), w temp. 180 st. (pamiętaj o wcześniejszym rozgrzaniu piekarnika).

Podawaj z lekką sałatką z sosem winegret.

Składniki na sałatkę:

·         1/2 sałaty lodowej

·         1/2 ogórka wężowego

·         1/2 pęczka rzodkiewek

·         sos winegret:

o        4 łyżki oliwy z oliwek

o        1 łyżka wody

o        1 łyżka soku z cytryny

o        szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu

o        szczypiorek

http://www.magazyndomowy.pl/images/article/1882/14664_318x500.jpg

Przygotowanie:

Sałatę lodową tniemy na kawałki (sałata lodowa to jedyna sałata, którą tniemy nożem lub szatkujemy, każdą inną rwiemy palcami). Ogórek i rzodkiewki kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Mieszamy warzywa.

Przygotowujemy sos: Sok z cytryny mieszamy z wodą i przyprawami. Dodajemy oliwę z oliwek i pocięty (najlepiej nożyczkami) szczypiorek. Mocno wstrząsamy, aż składniki się połączą. Gotowym winegretem polewamy sałatkę i mieszamy.

Podawajemy razem z filetem z indyka w cieście francuskim.

Smacznego!

http://www.magazyndomowy.pl/images/article/1882/14663_w658.jpg

http://www.magazyndomowy.pl/images/article/1882/14666_w658.jpg

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin