Wódka o smaku winno-koniakowym
tzw. „PRZEPALANKA”
Zaprawa do „Przepalanki”
Skład zaprawy na 10 l wódki:
Ø Orzechy włoskie zielone (1 orzech) lub kieliszek Orzechówki
Ø Migdały słodkie – 40 g
Ø Śliwki suszone – 25 g
Ø Rodzynki – 100 g
Ø Wanilia – 1,5 g
Ø Wióry limuzynowe – 10-15 g
Ø Spirytus ok. 50% - 1 l
Wszystkie surowce rozdrabnia się na małe kawałki i wrzuca do słoja. Można dodać kilka całych pestek ze śliwek. Następnie dolać spirytus i macerować 4 tygodnie lub dłużej, mieszając co drugi dzień. Po upływie tego czasu zlać ciecz znad owoców i wlać do butelki. Pozostałe owoce zalać niewielką ilością wody, pozostawić na 24 godz., po czym wodę zlać i dodać do zaprawy.
Przepalanka zwykła
Skład zestawu na 10 l wódki:
Ø Zaprawa – 1 l
Ø Wódka czysta 40 % - 9 l
Ø Cukier – 100 g
mateusz2405