Przepalanka.doc

(26 KB) Pobierz
Wódka o smaku winno-koniakowym

Wódka o smaku winno-koniakowym

tzw. „PRZEPALANKA

 

 

Zaprawa do „Przepalanki”

 

Skład zaprawy na 10 l wódki:

Ø      Orzechy włoskie zielone (1 orzech) lub kieliszek Orzechówki

Ø      Migdały słodkie – 40 g

Ø      Śliwki suszone – 25 g

Ø      Rodzynki – 100 g

Ø      Wanilia – 1,5 g

Ø      Wióry limuzynowe – 10-15 g

Ø      Spirytus ok. 50% - 1 l

 

Wszystkie surowce rozdrabnia się na małe kawałki i wrzuca do słoja. Można dodać kilka całych pestek ze śliwek. Następnie dolać spirytus i macerować 4 tygodnie lub dłużej, mieszając co drugi dzień. Po upływie tego czasu zlać ciecz znad owoców i wlać do butelki. Pozostałe owoce zalać niewielką ilością wody, pozostawić na 24 godz., po czym wodę zlać i dodać do zaprawy.

 


Przepalanka zwykła

 

Skład zestawu na 10 l wódki:

Ø      Zaprawa – 1 l

Ø      Wódka czysta 40 % - 9 l

Ø      Cukier – 100 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin