twarożek.txt

(1 KB) Pobierz
1. Postawić w cieple na jakie 1-2 dni (w spiżarni, przy oknie)
 2. Mleko podzieli się na pół: na górze będzie co a'la mietana, na dole co
 a'la woda. 3. Przelać do garnka, zagotować.
 4. Odcedzić przez sito lub odcisnšć przez szmatkę. Schłodzić. Ser gotowy.
 To, co wyciekło z sera to serwatka, można pić w upały po schłodzeniu, jedni
 lubiš inni nie kwestia gustu.

 Oj, zatęskniło mi się za takim domowej roboty twarogiem....

No co, jaka woda - zsiadłe mleko które można kroić nożem a nie woda;-)
 No i niech ręka boska broni zagotować!!!
 Smietanę najlepiej zdjšć do słoika (przyda się do zupy, truskawek itp) a
 ogrzac samo zsiadłe mleko.
 Ogrzewac na wolnym ogniu az będzie widac wyranie scięte kawałki twarogu i
 serwatkę, przestudzić i takie letnie przecedzic przez ciereczkę.
 Nie należy ogrzewać zbyt dłuho, bo twaróg będzie wiórowaty i twardy.
 Kiedys bardzo często robiłam taki twaróg i przekonałam się, że jak się
 przecedza goršce to jest mniej twarogu a jak wystudzone ogrzane mleko, to
 twarogu jest więcej.

 pozdrawiam
 Basia
Zgłoś jeśli naruszono regulamin