Ciasto Snikers
Składniki na ciasto:
· 60 dag mąki
· 3/4 szklanki cukru
· 2 jajka
· 2 żółtka
· 20 dag KASI
· 3 łyżki mleka
· 3 łyżki miodu
· 2 łyżeczki sody oczyszczonej
· 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
· 0,5 kostki KASI
· 4 łyżki cukru
· 2 łyżki miodu
· 20 dag posiekanych orzechów włoskich
Krem 1:
· 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Krem 2:
· 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
1. Mąkę trzeba wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z KASIĄ. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, po czym dzielimy je na 3 części.
2. Wylepiamy cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy wyłożone papierem do pieczenia. Na jedną część ciasta wylewamy gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy). Pieczemy wszystkie części ciasta.
3. Gotujemy budyń śmietankowy, zużywając 1/3 mleka mniej niż jest w przepisie. Studzimy.
4. Przygotowujemy karmel. W tym celu puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez 3 godziny.
5. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
SMACZNEGO :)
Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 20 dag masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w dwóch łyżkach ciepłego mleka Masa orzechowa: 30 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag cukru 10 dag masła Krem budyniowy: 1 płaska łyżeczka mąki pszennej ½ szklanki mleka 2 żółtka ½ szklanki cukru 15 dag masła ½ łyżki kakao
Sposób wykonania:
Do mąki pszennej dodać cukier, masło, jajka, miód, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w ciepłym mleku. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną cześć ciasta rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy. Gdy forma ostygnie ponownie wyłożyć ją nowym papierem do pieczenia, a na nim rozłożyć drugą część ciasta, i na to surowe ciasto wyłożyć masę orzechową i razem dopiero upiec.
Orzechy włoskie pokroić i przełożyć do garnka. Do nich dodać miód, cukier i masło. Podgrzać do wrzenia, po czym gorącą masę wyłożyć na jedną część surowego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Z mąki pszennej, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z masłem i dodać kakao.
Suchy upieczony placek posmarować kremem budyniowym i przykryć plackiem z masą orzechową. Snikers najlepszy jest na drugi, trzeci dzień.
Smacznego.
ciasta
Składniki
Ciasto: 60 dag mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 20 dag Kasi 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa orzechowa: 1/2 kostki Kasi 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 20 dag posiekanych orzechów włoskich Krem I: 1 opakowanie budyniu śmietankowego Krem II: 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito na stolnicę posiekać z Kasia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, następnie podzielić je na trzy części. Trzy identyczne prostokątne formy np: o wymiarach 20x30 cm. posmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić cienko ciasto. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi. Ugotować budyń śmietankowy według przepisu podanego na opakowaniu, zużywając o jedną trzecia mleka mniej, niż podano w przepisie. Ostudzić. W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godziny. Następnie studzić. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową. Smacznego życzy hałasiatko
Na pewnym przyjęciu urodzinowym SNIKERS zniknął szybciej niż tort urodzinowy..."
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: lakto-ovo-vegeKategoria: wypiekiSkala trudności: **Proporcje podane dla 4 osób.
Ciasto:3 szklanki mąki2 łyżki miodu1 łyżka sody0,5 łyżeczki proszku do pieczenia15 dag roztopionej margaryny3 żółtka3 łyżki śmietany lub jogurtuMasa:0,5 szklanki mleka0,5 szklanki cukru pudru2 cukry waniliowe1 margaryna Kasia3 szklanki mleka w proszkuPolewa:4 łyżki miodu2 łyżki cukru pudru3 łyżki margarynyDodatki:Orzechy włoskie - do dekoracji
Przepis:
1.Ciasto: składniki wymieszać, ciasto podzielić na 2 części i każdą piec oddzielnie. Wyłożyć ciasto na dużej blasze na papierze śniadaniowym i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.2.Masa: całość (oprócz mleka w proszku) zagotować, trochę ostudzić i wsypać 3 szklanki mleka w proszku.3.Polewa: gotować wszystkie składniki, aż zgęstnieją4.na jedną część ciasta położyć masę, na to druga połowa ciasta i polewa. Dla dekoracji ułożyć połówki orzechów włoskich.
Wskazówki i uwagi:
Mleko w proszku NIE może być granulo
Przepis
Ciasto: 60 dag maki3/4 szklanki cukru20 dag margaryny2 zółtka2 jajka3 łyżki mleka3 łyżki miodu2 łyżeczki sody oczyszczonej1 opak. cukru waniliowegoPolewa orzechowa:12 dag margaryny20 dag posiekanych orzechów włoskich4 łyżki cukru2 łyżki mioduKrem I: 1 opak. budyniu śmietankowegoKrem II: 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
Mąkę wymieszać z sodą i przesiać przez sito na stolnicę, posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składnikii zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokątne formy (ja robię 25x40 cm) i włożyć na takiego rozmiaru blaszkę. Można blaszkę wyłożyć papierem i wylepiać cienko ciastem. Na jedną część ciasta wyląć gorącą polewę orzechową. Upiec wszystkie 3 części na miodowy kolor, tą jedną razem z tą polewą. UWAGA!!! pilnować gdyż ciasto bardzo szybko się piecze.Ugotować budyń śmietankowy zużywając o 1/3 mleka mniej niż w przepisie podanym na opakowaniu. Ostudzić. Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Na jeden upieczony placek nałożyć budyń, na drugi krem z mleka. Nakryć plackiem z polewą orzechową. CIASTO MIODZIO spróbujcie sami.Źródło: na opakowaniu po kostce z margaryny Kasi
Lolinda