Ciasto Snikers.doc

(71 KB) Pobierz
Ciasto Snikers

Ciasto Snikers

Składniki na ciasto:

·         60 dag mąki

·         3/4  szklanki cukru

·         2 jajka

·         2 żółtka

·         20 dag KASI

·         3 łyżki mleka

·         3 łyżki miodu

·         2 łyżeczki sody oczyszczonej

·         1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:

·         0,5 kostki KASI

·         4 łyżki cukru

·         2 łyżki miodu

·         20 dag posiekanych orzechów włoskich

Krem 1:

·         1 opakowanie budyniu śmietankowego

Krem 2:

·         1 puszka skondensowanego mleka słodzonego

1. Mąkę trzeba wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z KASIĄ. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, po czym dzielimy je na 3 części.

 

2. Wylepiamy cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy  wyłożone papierem do pieczenia. Na jedną część ciasta wylewamy gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy). Pieczemy wszystkie części ciasta.

3. Gotujemy budyń śmietankowy, zużywając 1/3 mleka mniej niż jest w przepisie. Studzimy.

4. Przygotowujemy karmel. W tym celu puszkę z mlekiem wkładamy do garnka  z wodą i gotujemy przez 3 godziny.

5. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

 SMACZNEGO :)

 

 

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
20 dag masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w dwóch łyżkach ciepłego mleka
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
10 dag cukru
10 dag masła
Krem budyniowy:
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
½ szklanki mleka
2 żółtka
½ szklanki cukru
15 dag masła
½ łyżki kakao

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać cukier, masło, jajka, miód, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w ciepłym mleku. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną cześć ciasta rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy. Gdy forma ostygnie ponownie wyłożyć ją nowym papierem do pieczenia, a na nim rozłożyć drugą część ciasta, i na to surowe ciasto wyłożyć masę orzechową i razem dopiero upiec.

Orzechy włoskie pokroić i przełożyć do garnka. Do nich dodać miód, cukier i masło. Podgrzać do wrzenia, po czym gorącą masę wyłożyć na jedną część surowego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Z mąki pszennej, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z masłem i dodać kakao.

Suchy upieczony placek posmarować kremem budyniowym i przykryć plackiem z masą orzechową. Snikers najlepszy jest na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

 

ciasta

 

Składniki

Ciasto:
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
20 dag Kasi
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:
1/2 kostki Kasi
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich

Krem I:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Krem II:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego

Ciasto Snikers

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito na stolnicę posiekać z Kasia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, następnie podzielić je na trzy części. Trzy identyczne prostokątne formy np: o wymiarach 20x30 cm. posmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić cienko ciasto. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi.

Ciasto Snikers

Ugotować budyń śmietankowy według przepisu podanego na opakowaniu, zużywając o jedną trzecia mleka mniej, niż podano w przepisie. Ostudzić. W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godziny. Następnie studzić. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

Smacznego życzy hałasiatko
 

Na pewnym przyjęciu urodzinowym SNIKERS zniknął szybciej niż tort urodzinowy..."

Informacje ogólne:

Rodzaj diety: lakto-ovo-vege
Kategoria: wypieki
Skala trudności: **
Proporcje podane dla 4 osób.

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżki miodu
1 łyżka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag roztopionej margaryny
3 żółtka
3 łyżki śmietany lub jogurtu

Masa:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
1 margaryna Kasia
3 szklanki mleka w proszku

Polewa:
4 łyżki miodu
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki margaryny

Dodatki:
Orzechy włoskie - do dekoracji

Przepis:

1.Ciasto: składniki wymieszać, ciasto podzielić na 2 części i każdą piec oddzielnie. Wyłożyć ciasto na dużej blasze na papierze śniadaniowym i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
2.Masa: całość (oprócz mleka w proszku) zagotować, trochę ostudzić i wsypać 3 szklanki mleka w proszku.
3.Polewa: gotować wszystkie składniki, aż zgęstnieją
4.na jedną część ciasta położyć masę, na to druga połowa ciasta i polewa. Dla dekoracji ułożyć połówki orzechów włoskich.

Wskazówki i uwagi:

Mleko w proszku NIE może być granulo

SNICKERS znikający w jeden wieczór

średnio trudne

 

Składniki

Przepis

Ciasto:
60 dag maki
3/4 szklanki cukru
20 dag margaryny
2 zółtka
2 jajka
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opak. cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
12 dag margaryny
20 dag posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
Krem I: 1 opak. budyniu śmietankowego
Krem II: 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego

Mąkę wymieszać z sodą i przesiać przez sito na stolnicę, posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składnikii zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokątne formy (ja robię 25x40 cm) i włożyć na takiego rozmiaru blaszkę. Można blaszkę wyłożyć papierem i wylepiać cienko ciastem. Na jedną część ciasta wyląć gorącą polewę orzechową. Upiec wszystkie 3 części na miodowy kolor, tą jedną razem z tą polewą. UWAGA!!! pilnować gdyż ciasto bardzo szybko się piecze.
Ugotować budyń śmietankowy zużywając o 1/3 mleka mniej niż w przepisie podanym na opakowaniu. Ostudzić. Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Na jeden upieczony placek nałożyć budyń, na drugi krem z mleka. Nakryć plackiem z polewą orzechową. CIASTO MIODZIO spróbujcie sami.


Źródło: na opakowaniu po kostce z margaryny Kasi

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin