Piankowy torcik.rtf

(7 KB) Pobierz
Piankowy torcik

Piankowy torcik

 

Składniki na 10 porcji:

pół kg truskawek

4 łeczki Żelatyny WINIARY

3/4 szklanki białego półodkiego wina

3 szklanki kremówki

szklanka cukru pudru

Cukier wanilinowy WINIARY

2 łki soku z cytryny

krążek biszkoptowy (kakaowy)

 

Namocz w wodzie połowę żelatyny, a gdy nasiąknie, rozpuść w podgrzanym winie i odstaw w chłodne miejsce. Teraz ubij na sztywno cukier wanilinowy, połowę cukru pudru i półtorej szklanki kremówki. Ubitą masę wymieszaj z żelatyną. W tortownicy połóż krążek biszkoptowy, rozsmaruj na nim przygotowany krem, wstaw do lodówki.

 

Pozostałą żelatynę namocz. Truskawki umyj, odszypułkuj, kilka najładniejszych odłóż, a resztę zmiksuj z sokiem cytrynowym i resztą cukru pudru. Napęczniałą żelatynę rozpuść w 1-2 łkach gorącej wody, a potem wymieszaj z truskawkami.

 

Teraz ubij szklankę kremówki. Bitą śmietanę wymieszaj z truskawkami. Krem przełóż do tortownicy, po czym wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Resztę kremówki ubij. Bitą śmietanę nałóż do szprycy z końwką gwiazdkową i wyciśnij fantazyjnie na tort. Tort udekoruj odłonymi truskawkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin