Racuszki z winem.rtf

(6 KB) Pobierz
Racuszki z winem

Racuszki z winem

 

Składniki:

ciasto:

3/4 szklanki mąki

5 jaj

pół szklanki cukru

olej do smażenia

sos:

szklanka czerwonego wytrawnego wina

pół szklanki cukru

mały kawałek cynamonu

kilka goździków

 

Żółtka utrzyj z cukrem, a z białek ubij pianę. Całość delikatnie wymieszaj z koglem-moglem i mą.

 

W rondlu rozgrzej olej i łeczką wkładaj małe porcje ciasta. Smaż je z obu stron na złoty kolor, po czym wyjmij ł cedzakową na bibułę, by obciekły z tłuszczu.

 

Do mniejszego rondelka wlej wino, wsyp cukier i dodaj goździki oraz cynamon. Wszystko to podgrzewaj, dopóki cukier się nie rozpuści. Tym gorącym sosem polej racuszki przed podaniem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin