OPONKI.docx

(13 KB) Pobierz

                                                                           OPONKI.

Składniki

·         1/2 kg mąki

·         25 dag twarogu (chudego)

·         7 łyżek mleka

·         10 łyżek oleju

·         cukier waniliowy

·         1/2 szklanki cukru

·         1 jajko

·         pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki dodać do siebie i zagnieść. Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki (wykroić najlepiej szklanką a w środku mniejszym kieliszkiem ). Wszystko smażyć na głębokim i gorącym oleju. Żeby sprawdzić czy olej jest dobrze rozgrzany należy wrzucić jedną oponkę do oleju i obracać. Jeśli oponka szybko się zarumieni i przybierze złocisty kolor wyciągamy ją z oleju i wkładamy kolejne małe porcje. By oponki uzyskały wyśmienity smak po zakończeniu pieczenia należy posypać je cukrem pudrem :)


                                                    Ciasteczka  a ‘la pieguski

Składniki

·         masło - 1 kostka

·         cukier - 1 szkl.

·         jajo - 1 szt.

·         mąka 2,5 szklanki

·         sól - 1/2 łyżeczki

·         soda - 1 łyżeczka

·         czekolada - 1 op.

·         orzechy i rodzynki

 

Sposób przyrządzenia:

Masło utrzeć razem z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać make, sol i sodę dokładnie wymieszać. Do masy dodać orzechy/ czekoladę lub inne dodatki wg uznania. układam za pomocą łyżki do lodów w dość sporych odstępach bo ciastka podczas pieczenia sie rozpływają (blachę wcześniej pokrywam pergaminem) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10−15 minut.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin