OPONKI.
Składniki
· 1/2 kg mąki
· 25 dag twarogu (chudego)
· 7 łyżek mleka
· 10 łyżek oleju
· cukier waniliowy
· 1/2 szklanki cukru
· 1 jajko
· pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki dodać do siebie i zagnieść. Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki (wykroić najlepiej szklanką a w środku mniejszym kieliszkiem ). Wszystko smażyć na głębokim i gorącym oleju. Żeby sprawdzić czy olej jest dobrze rozgrzany należy wrzucić jedną oponkę do oleju i obracać. Jeśli oponka szybko się zarumieni i przybierze złocisty kolor wyciągamy ją z oleju i wkładamy kolejne małe porcje. By oponki uzyskały wyśmienity smak po zakończeniu pieczenia należy posypać je cukrem pudrem :)
Ciasteczka a ‘la pieguski
· masło - 1 kostka
· cukier - 1 szkl.
· jajo - 1 szt.
· mąka – 2,5 szklanki
· sól - 1/2 łyżeczki
· soda - 1 łyżeczka
· czekolada - 1 op.
· orzechy i rodzynki
Masło utrzeć razem z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać make, sol i sodę dokładnie wymieszać. Do masy dodać orzechy/ czekoladę lub inne dodatki wg uznania. układam za pomocą łyżki do lodów w dość sporych odstępach bo ciastka podczas pieczenia sie rozpływają (blachę wcześniej pokrywam pergaminem) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10−15 minut.
aanniiaaa91