pizza.docx

(13 KB) Pobierz

Składniki na 2 - 3 cienkie pizze:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

Wierzch:
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym lub 1/2 szklanki keczupu
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano
dodatki: szynka, mozzarella, pieczarki, tuńczyk, oliwki, świeże pomidory, starty parmezan

Wykonanie:

·         Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

·         Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Robię wgłębienie, wlewam drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam przez 10-15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.

·         Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.

·         Surowe pieczarki, pomidora, szynkę i mozzarellę kroję na kawałki. Ser parmezan ścieram na tarce, oliwki przekrawam na połówki.

·         Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części, obsypuję mąką, kolejno rozwałkowuję na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, minimum 250.

·         Pizze smaruję sosem pomidorowym, posypuję oregano, układam resztę składników, za wyjątkiem parmezanu.

·         Piekę w wysokiej temperaturze przez 10-12 minut. Posypuję tartym parmezanem zaraz po wyjęciu z piekarnika.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin