Składniki na 2 - 3 cienkie pizze:Ciasto:• 250 g mąki pszennej • 150 ml ciepłej wody • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych • 1 łyżeczka soli • pół łyżeczki cukru • 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch:• 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym lub 1/2 szklanki keczupu • 1 łyżka oliwy z oliwek • suszone oreganododatki: szynka, mozzarella, pieczarki, tuńczyk, oliwki, świeże pomidory, starty parmezan Wykonanie:
· Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
· Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Robię wgłębienie, wlewam drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam przez 10-15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
· Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
· Surowe pieczarki, pomidora, szynkę i mozzarellę kroję na kawałki. Ser parmezan ścieram na tarce, oliwki przekrawam na połówki.
· Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części, obsypuję mąką, kolejno rozwałkowuję na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, minimum 250℃.
· Pizze smaruję sosem pomidorowym, posypuję oregano, układam resztę składników, za wyjątkiem parmezanu.
· Piekę w wysokiej temperaturze przez 10-12 minut. Posypuję tartym parmezanem zaraz po wyjęciu z piekarnika.
mimi91karola