Zapiekanka gospodarska.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka gospodarska

Zapiekanka gospodarska

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

25 dag kiełbasy

2 cebule

2 jaja

20 dag żółtego sera edamskiego

3/4 szklanki śmietany

łka oleju

uszcz do formy

2 łki tartej bułki

przyprawa myśliwska

pieprz

Jarzynka WINIARY

 

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Następnie obgotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Kiełbasę obierz z osłonki, pokrój na cienkie plasterki, śmietanę wymieszaj z jajami i przypraw do smaku

 

Obraną cebulę pokrój w krążki, zeszklij na oleju (łka), dodając wszystkie przyprawy. W wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą buł żaroodpornym naczyniu ułóż połowę porcji ziemniaków, posyp je obficie startym serem i przyprawami. Na ziemniaki wyłóż teraz cebulę i pokrojoną na plasterki kiełbasę. Całość posyp Jarzynką i pieprzem. Następnie ułóż znów cebulę, ziemniaki i kiełbasę, posyp startym serem, i polej śmietaną wymieszaną z jajami.

 

Potrawę zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku około 25 minut. Zapiekankę podawaj z sezonowymi surówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin