Zapiekanka gospodarska
Składniki:
1 kg ziemniaków
25 dag kiełbasy
2 cebule
2 jaja
20 dag żółtego sera edamskiego
3/4 szklanki śmietany
łyżka oleju
tłuszcz do formy
2 łyżki tartej bułki
przyprawa myśliwska
pieprz
Jarzynka WINIARY
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Następnie obgotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Kiełbasę obierz z osłonki, pokrój na cienkie plasterki, śmietanę wymieszaj z jajami i przypraw do smaku
Obraną cebulę pokrój w krążki, zeszklij na oleju (łyżka), dodając wszystkie przyprawy. W wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką żaroodpornym naczyniu ułóż połowę porcji ziemniaków, posyp je obficie startym serem i przyprawami. Na ziemniaki wyłóż teraz cebulę i pokrojoną na plasterki kiełbasę. Całość posyp Jarzynką i pieprzem. Następnie ułóż znów cebulę, ziemniaki i kiełbasę, posyp startym serem, i polej śmietaną wymieszaną z jajami.
Potrawę zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku około 25 minut. Zapiekankę podawaj z sezonowymi surówkami.
Duresia