Cebulaczki
Składniki na 4 porcje:
ciasto:
2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
3 dag drożdży
1 żółtko
2 łyżki masła
Ziarenka Smaku WINIARY
nadzienie:
2 cebule (biała i czerwona)
łyżka masła
sól, pieprz
ponadto:
łyżka letniej wody
pół łyżeczki soli
5 dag startego ostrego żółtego sera
łyżka mielonej słodkiej papryki
Mąkę wysyp na stolnicę, a masło rozpuść w rondelku. Drożdże rozrób z mlekiem i wlej do mąki (zrób w niej dołek). Teraz dodaj stopione masło, Ziarenka Smaku i żółtko. Zagnieć i wyrób ciasto, po czym odstaw do wyrośnięcia.
Cebule obierz, pokrój w plasterki, a potem zeszklij na maśle i przypraw solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek, a teraz zacznij starannie wykrawać szklanką krążki. Na środku każdego połóż trochę przygotowanej cebuli, po czym zwiń tak, aby powstał rożek; bardzo dokładnie zlep jego (zachodzące na siebie) brzegi.
Cebulaczki układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze, lekko posmaruj słoną wodą i posyp startym serem wymieszanym z papryką. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz około 20 minut.
Ninoczka115