Gruszki faszerowane
Składniki na 4 porcje:
4 twarde gruszki
2 łyżki soku z cytryny
8 listków bazylii
8 połówek orzecha włoskiego
farsz:
10 dag pleśniowego sera (np. rokpol)
10 dag
tłustego twarogu
łyżka koniaku
ćwierć łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
łyżka posiekanych zielonych listków bazylii
pół łyżeczki białego pieprzu, sól
Utrzyj ser pleśniowy z koniakiem i twarogiem na gładką jednolitą masę. Dodaj pieprz, sól, otartą skórkę z cytryny, orzechy i zieloną bazylię. Masę bardzo dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw na kilkanaście minut do lodówki.
Obrane, twarde gruszki przekrój na pół i po wydrążeniu gniazd nasiennych skrop sokiem z cytryny. Wydrążone połówki gruszek nadziej przygotowanym farszem serowym, udekoruj połówkami orzechów i listkami bazylii.
Gruszki są wyśmienite jako zimna przekąska albo dodatek do pieczonego drobiu.
Ninoczka115