Gruszki faszerowane.rtf

(6 KB) Pobierz
Gruszki faszerowane

Gruszki faszerowane

 

Składniki na 4 porcje:

4 twarde gruszki

2 łki soku z cytryny

8 listków bazylii

8 połówek orzecha włoskiego

farsz:

10 dag pleśniowego sera (np. rokpol)

10 dag

ustego twarogu

łka koniaku

ćwierć łeczki otartej skórki z cytryny

 

2 łki posiekanych orzechów włoskich

 

łka posiekanych zielonych listków bazylii

pół łeczki białego pieprzu, sól

 

Utrzyj ser pleśniowy z koniakiem i twarogiem  na gładką jednolitą masę. Dodaj pieprz,l, otartą skórkę z cytryny, orzechy i zieloną bazylię. Masę bardzo dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw na kilkanaście minut do lodówki.

 

Obrane, twarde gruszki przekrój na pół i po wydrążeniu gniazd nasiennych skrop sokiem z cytryny. Wydrążone połówki gruszek nadziej przygotowanym farszem serowym, udekoruj połówkami orzechów i listkami bazylii.

 

Gruszki są wyśmienite jako zimna przekąska albo dodatek do pieczonego drobiu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin