Parówki w glazurze śliwkowej
Składniki:
parówki (10 sztuk)
olej do natłuszczenia blachy
glazura:
pół szklanki powideł śliwkowych
2 łyżki soku z pomarańczy
1/4 łyżeczki cynamonu
po szczypcie sproszkowanego imbiru i zmielonych goździków
Na początku przygotuj glazurę: w garnuszku podgrzej powidła śliwkowe, a jeśli trzeba, przetrzyj je przez sitko. Następnie dodaj sok z pomarańczy, cynamon, imbir i goździki, całość dokładnie wymieszaj.
Z parówek zdejmij osłonki i odetnij końce. Każdą parówkę przekrój na pół, a końce natnij na krzyż. Na lekko natłuszczonej olejem blasze ułóż parówki i podpiecz w rozgrzanym piekarniku, aż będą rumiane, a końce się rozejdą. Wtedy posmaruj je glazurą i piecz dalej, dopóki nie staną się brązowe i błyszczące.
W czasie pieczenia parówki kilkakrotnie odwracaj i smaruj glazurą.
Ninoczka115