Parówki w sosie pomidorowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Parówki w sosie pomidorowym

Parówki w sosie pomidorowym

 

Składniki:

parówki (8-10 sztuk)

30-35 dag makaronu (krajanka, muszelki)

sos pomidorowy:

cebula średniej wielkości

po łce: mąki, oliwy z oliwek lub oleju roślinnego, 2 łki masła

mała puszka koncentratu

pomidorowego (70 g)

szklanka Bulionu drobiowego WINIARY

cukier

l

pieprz

ponadto:

surówka z kiszonej kapusty

 

Cebulę obierz i drobno posiekaj, a  z parówek zdejmij osłonki. Wstaw wodę na makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu.

 

Przyrzą teraz sos pomidorowy: w rondlu na rozgrzanej oliwie (oleju) zeszklij cebulę (2-3 minuty). Teraz włóż do niej masło, a gdy się roztopi, wsyp mą i smaż 2 minuty na małym ogniu i - nadal mieszając - wlej bulion, zagotuj sos i dodaj koncentrat pomidorowy (dokładnie go rozprowadzając) oraz sól, pieprz i szczyptę cukru. Jeszcze raz całość zagotuj, włóż parówki i powoli podgrzej pod przykryciem na małym ogniu.

 

Gdy parówki bę się podgrzewać, przygotuj surówkę z kiszonej kapusty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin