Półmisek wędlin z sałatką makaronową.rtf

(7 KB) Pobierz
Pó³misek wêdlin z sa³atk¹ makaronow¹

Półmisek wędlin z sałatką makaronową

 

Składniki:

5-6 gatunków wędlin i pieczonych mięs (po 10 dag każdego gatunku)

25 dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)

pół opakowania (25 dag) mrożonej mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchew)

pomidor

zielona papryka

2 łki drobno posiekanego szczypiorku

3-4 łki Majonezu sałatkowego WINIARY

2 łeczki soku z cytryny

l

pieprz

ponadto: zielona sałata mieszana lub sałatka z pomidorów

 

Wyłóżdlinę na półmisku.

 

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu (ażdzie prawie miękki, czyli po włosku al dente), odcedź, przelej zimną wodą i umieść w salaterce. Równocześnie z makaronem ugotuj mieszankę warzywną, a po jej odsączeniu ostudź i dodaj do zimnego makaronu. Ponadto wrzuć do niego pokrojony w paski miąższ przeciętego na pół, sparzonego, obranego i oczyszczonego z pestek pomidora, a także pocię w krótkie paseczki, oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę.

 

Już niemal gotową sałatkę makaronową posyp szczypiorkiem, polej majonezem, dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu - umieść do schłodzenia w lodówce.

 

Podawaj z sałatą lub sałatką z pomidorów.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin