Tymbaliki drobiowe
Składniki:
40 dag piersi kurczaka
włoszczyzna
po pół puszki groszku konserwowego i kukurydzy
8 jajeczek przepiórczych
2 łyżki Żelatyny WINIARY
2 łyżki soku z cytryny
łyżka listków natki pietruszki
liść laurowy
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
sól
Włoszczyznę obierz i opłucz. Mięso umyj, zalej wodą, posól i ugotuj wraz z włoszczyzną i przyprawami. Jajeczka ugotuj na twardo, ostudź, a potem ostrożnie obierz i przekrój na połówki. Wywar przecedź przez sito.
Miękkie mięso pokrój w kostkę, a marchewkę na plasterki. Następnie wymieszaj z 3 łyżkami zimnego wywaru żelatynę, a kiedy spęcznieje - rozpuść na parze. Do 4 szklanek wywaru doprawionego sokiem z cytryny wlej żelatynę i odstaw w chłodne miejsce.
Dno i boki małych foremek (lub filiżanek) oblej tężejącą galaretką, ułóż w nich jajeczka i listki natki. Teraz całość odstaw na pewien czas do lodówki, by galaretka stężała. Kukurydzę i groszek osącz na sitku, wymieszaj z mięsem i marchewką. Na koniec przełóż do foremek, zalej pozostałą galaretką i ponownie wstaw do lodówki.
Tymbaliki smakują najlepiej podane z ostrymi sosami.
Ninoczka115