Tymbaliki drobiowe.rtf

(7 KB) Pobierz
Tymbaliki drobiowe

Tymbaliki drobiowe

 

Składniki:

40 dag piersi kurczaka

oszczyzna

po pół puszki groszku konserwowego i kukurydzy

8 jajeczek przepiórczych

2 łki Żelatyny WINIARY

2 łki soku z cytryny

łka listków natki pietruszki

liść laurowy

po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

l

 

oszczyznę obierz i opłucz. Mięso umyj, zalej wodą, posól i ugotuj wraz z włoszczyzną i przyprawami. Jajeczka ugotuj na twardo, ostudź, a potem ostrożnie obierz i przekrój na połówki. Wywar przecedź przez sito.

 

Miękkie mięso pokrój w kostkę, a marchewkę na plasterki. Następnie wymieszaj z 3 łkami zimnego wywaru żelatynę, a kiedy spęcznieje - rozpuść na parze. Do 4 szklanek wywaru doprawionego sokiem z cytryny wlej żelatynę i odstaw w chłodne miejsce.

 

Dno i boki małych foremek (lub filiżanek) oblej tężeją galaretką, ułóż w nich jajeczka i listki natki. Teraz całość odstaw na pewien czas do lodówki, by galaretka stęża. Kukurydzę i groszek osącz na sitku, wymieszaj z mięsem i marchewką. Na koniec przełóż do foremek, zalej pozostałą galaretką i ponownie wstaw do lodówki.

 

Tymbaliki smakują najlepiej podane z ostrymi sosami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin