PIEROŻKI FILIPIŃSKIE.doc

(108 KB) Pobierz
PIEROŻKI FILIPIŃSKIE

PIEROŻKI FILIPIŃSKIE


 


 


 

Do zrobienia ciasta potrzebujesz:

3 szklanki mąki

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczkę soli

1 jako

3 łyżki oleju

3 łyżki octu

2 łyżki masła

1/2 szklanki ciepłej wody

 

 

Do zrobienia farszu:

ugotowane mięso kurczaka

2 jajka

1 puszka zielonego groszku

sól, pieprz

olej do głębokiego smażenia

 

WYKONANIE:

Kurczaka ugotuj z warzywami. Przy okazji będziesz miał (a) pyszny rosołek. Oddziel mięso z kurczaka od kości a następnie zmiel przez maszynkę. Dodaj jajka i zielony groszek oraz przyprawy do smaku.

 

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do przygotowania ciasta i wyrób ciasto tak aby "odchodziło" od rąk. Rozwałkuj ciasto i szklanką wycinaj kółeczka. Nakładaj farsz i zlep brzegi pierożków. Gotowe pierożki bardzo ostrożnie wkładaj na gorący olej. 

 

 

Najlepiej niech zrobi to ktoś dorosły. Kiedy pierożki zarumienią się z obydwu stron wyłów je z oleju na papierowy ręcznik, żeby wchłonął olej. 

 

 

S M A C Z N E G O !!!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin