Curcuma longa – przyprawa kuchenna - jest stosowana w leczeniu nowotworów !
Jest to przyprawa wykorzystywana głównie jako składnik curry. Kłącze tej rośliny zawiera KURKUMINĘ.
Właściwości kurkuminy:
- stosowana jako lek żółciopędny – pobudza miąższ wątroby do zwiększonego wydzielania kwasów żółciowych oraz ułatwia przepływ żółci, co zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.- ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne- stosowana jako środek wspomagający leczenie nowotworów – zapobiega przerzutom przez inhibicję metaloproteinaz i zwiększenie poziomu tkankowego inhibitatora enzymów;jest czynnikiem antyangiogennym – hamuje transkrypcje dwóch głównych czynników, biorących udział w tworzeniu nowych naczyń krwionośnych zaopatrujących rosnący guz, czyli czynnik wzrostu śródnabłonka naczyń VEGF i bFGF;zapobiega inicjacji procesu angiogenezy, poprzez zmniejszenie stężenia NO w naczyniach krwionośnych.Dodatkową zaletą, przemawiającą za stosowaniem kłącza kurkumy w terapii przeciwnowotworowej, jest niska toksyczność, jaką charakteryzuje się surowiec.
- KurkumaRównie niedoceniona tak w kuchni jak i w życiu pacjentów. Badania naukowe już dowiodły, że kurkuma podobnie jak czosnek niszczy komórki rakowe. Tylko przy kuracji czosnkiem musisz mieć zdrową wątrobę, a przy kurkumie nie :) Dlatego też w Indiach % zachorowalności na nowotwory jest niższy niż u nas, bo słynny ryż z curyy jest niemalże narodową potrawą. Jeśli ktoś lubi galaretę (to nie jest oczywiście skierowane do pacjentów :)] możesz zrobić pyszną polewę do galata. Łyżeczka kurkumy, oliwa z oliwek, najlepiej XXXXXXtra virgin, czarny mielony pieprz i kropelka octu. Ocet złamie mdły smak kurkumy, pieprz pomoże jej się wchłonąć.
Toresik123