kurkuma właściwości.docx

(11 KB) Pobierz

Curcuma longa – przyprawa kuchenna -  jest stosowana w leczeniu nowotworów !

Jest to przyprawa wykorzystywana głównie jako składnik curry. Kłącze tej rośliny zawiera KURKUMINĘ.

Właściwości kurkuminy:

- stosowana jako lek żółciopędny – pobudza miąższ wątroby do zwiększonego wydzielania kwasów żółciowych oraz ułatwia przepływ żółci, co zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.
- ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne
- stosowana jako środek wspomagający leczenie nowotworówzapobiega przerzutom przez inhibicję metaloproteinaz i zwiększenie poziomu tkankowego inhibitatora enzymów;
jest czynnikiem antyangiogennymhamuje transkrypcje dwóch głównych czynników, biorących udział w tworzeniu nowych naczyń krwionośnych zaopatrujących rosnący guz, czyli czynnik wzrostu śródnabłonka naczyń VEGF i bFGF;
zapobiega inicjacji procesu angiogenezy, poprzez zmniejszenie stężenia NO w naczyniach krwionośnych.
Dodatkową zaletą, przemawiającą za stosowaniem kłącza kurkumy w terapii przeciwnowotworowej, jest niska toksyczność, jaką charakteryzuje się surowiec.

- Kurkuma
Równie niedoceniona tak w kuchni jak i w życiu pacjentów. Badania naukowe już dowiodły, że kurkuma podobnie jak czosnek niszczy komórki rakowe. Tylko przy kuracji czosnkiem musisz mieć zdrową wątrobę, a przy kurkumie nie :) Dlatego też w Indiach % zachorowalności na nowotwory jest niższy niż u nas, bo słynny ryż z curyy jest niemalże narodową potrawą. Jeśli ktoś lubi galaretę (to nie jest oczywiście skierowane do pacjentów :)] możesz zrobić pyszną polewę do galata. Łyżeczka kurkumy, oliwa z oliwek, najlepiej XXXXXXtra virgin, czarny mielony pieprz i kropelka octu. Ocet złamie mdły smak kurkumy, pieprz pomoże jej się wchłonąć.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin