SOSY.doc

(24 KB) Pobierz
SOSY

SOSY

Sos chrzanowy:
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 2 szklanki bulionu
- 2 surowe żółtka,
- 4-5 łyżek tartego chrzanu,
- biały pieprz, szczypta cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny, sól
W rondelku stopić masło, dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem i, stale mieszając, gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny, zaciągnąć żółtkami, dodać chrzan, wymieszać, dokładnie podgrzać.


Sos grzybowy:
- 3 dag suszonych grzybów lub 25 dag świeżych,
- cebula,
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- pieprz, sól
Grzyby umyć, kilka godzin moczyć w dwóch szklankach zimnej wody, świeże przebrać, oczyścić, a następnie gotować 30-45 min. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle ,mieszając, powoli wlać wywar z grzybów. Chwilę gotować, a następnie włożyć drobno pokrojone grzyby, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić sos solą i pieprzem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sos serowy:
- 2 szklanki mleka,
- 20 dag serka topionego,
- tymianek, bazylia, rozmaryn,
- sos sojowy
Mleko podgrzać, włożyć serek topiony i, mieszając, gotować na małym ogniu. Gdy serek się roztopi, przyprawić do smaku sosem sojowym, ziołami i zagotować.
Bardzo dobry z warzywami z wody


Sos do pizzy:
Słoiczek koncentratu pomidorowego, czubata łyżeczka oregano suszonego lub lepiej 2 łyżki siekanego świeżego oregano, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, łyżeczka soku cytrynowego, sól, biały pieprz, cukier lub miód.
Na oliwie dusić drobno posiekaną cebulę (nie rumienić), po 5 min. dodać oregano, posolić, dusić dalej do miękkości, dodać zmiażdżony czosnek, koncentrat pomidorowy, sok cytrynowy, łyżeczkę cukru lub miodu, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Jeśli zależy nam na gęstej konsystencji można dodać do sosu łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 1,5 łyżeczki wody i jeszcze raz zagotować.

Sos beszamelowy:
-2 łyżki masła,
-łyżka posiekanej cebuli,
-3-4 łyżki mąki,
-3 szklanki przegotowanego zimnego mleka,
-sól, pieprz,
-zielenina
Masło rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę, smażyć, aż będzie szklista, wsypać mąkę, wymieszać, smażyć mieszając, aż mąka nabierze jasnozłotego koloru. Mieszając zasmażkę wlewać mleko, przyprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę mieszając doprowadzić do zagotowania się, gotować na małym ogniu około 20 min. Przecedzić.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin