Składniki na 10 porcji:- ok. 1,5 kg schabu środkowego bez kości - majeranek - 30 dag mąki - 2 dag drożdży - 30 dag pieczarek - 1 cebula - 3 łyżki masła - 10 dag wędzonego boczku w plastrach - suchy strąk ostrej papryki - 200 ml bulionu - 1 jajko - sól - pieprz
Sposób wykonania:1. Mięso rozkrój na płat grubości ok. 1,5 cm. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw. 2. Na ciasto drożdże rozmieszaj w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstaw do wyrośnięcia. Dodaj mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto, odstaw do wyrośnięcia. 3. Pieczarki oczyść, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce masła. Dodaj pieczarki, przesmaż. Przypraw solą i pieprzem. 4. Plastry boczku pokrój na paski. Paprykę posiekaj, usuń nasionka.5. Płat mięsa posyp papryką, połóż na nim pieczarki i boczek. Zwiń ścisłą roladę, obwiąż sznurkiem, zrumień na maśle. Przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej bulionem, przykryj, piecz ok. 1 godz. w 200 st. C. 6. Ciasto ponownie zagnieć, kawałek odłóż na dekorację. Resztę rozwałkuj na prostokąt grubości ok. 1/2 cm, posmaruj ubitym jajkiem. Zawiń w nie pieczeń, zlep brzegi. Z odłożonego ciasta wytnij wzorki, przylep je, smarując jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia. Całość posmaruj jajkiem, piecz ok. 1 godziny w 200 st. C.
sewulka