iastka maślane Baśki 300 g przesianej mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, całe jajko (ciastka twardsze) lub żółtko (ciastka bardziej kruche), ewentualnie waniliaZagnieść wszystkie składniki, uformować wałek, zawinąć w folię plastikową. Wstawić do lodówki. Po trzech godzinach pokroić na plasterki grubości 5 mm. Piec na złoty kolor w gorącym piekarniku.Placek drożdżowy z kruszonką Witka 500 g mąki, 3 żółtka,100 g masła, 50 g drożdży, ok. 1 szklanki ciepłego mleka, 100 g cukru, szczypta soli. Kruszonka: 100 g przesianej mąki, 100 g cukru, 1/3 kostki miękkiego masła Składniki kruszonki połączyć, a następnie pokruszyć palcami, aby otrzymać grudki. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru. Mąkę przesiać do miski w kopczyk, zrobić jamkę i wlać tam drożdże. Mieszać, zagarniając trochę mąki do środka - do konsystencji gęstej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia. Dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, sól i wyrabiać średnio gęste ciasto. Gęstość regulować dodaniem mąki. Dolać roztopione ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Placek rozwałkować na blaszce, posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec ok. 20 min w piekarniku o temperaturze 180 st. C.Babka ziemniaczana Izy 15 dość dużych ziemniaków, smalec lub olej (np. winogronowy), 300 g skwarek z wytapiania słoniny, ewentualnie boczku lub bez mięsa, 2-3 cebule, pieprz zmielony, sól, 4 łyżki kaszy mannyW wersji z boczkiem - najpierw podsmażyć boczek; ze skwarkami - wytopić i zrumienić skwarki; w wersji bez mięsa - najpierw rozgrzać olej. Na gorącym tłuszczu usmażyć cebule, dodać skwarki lub boczek. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach. Dodać do ziemniaków cebulę z tłuszczem, mięso, kaszę mannę, sól i pieprz. Wymieszać. Wlać masę do wysmarowanej olejem blachy i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumieni. Dobra prosto z piekarnika lub podsmażona następnego dnia. Cebulki ze skwarkami powinno być dość dużo (pół patelni), inaczej babka wyschnie podczas pieczenia i nie będzie smaczna. Można podawać z zimnym mlekiem.
Rogaliki z dżemem
Opracowanie: Nina Kosińska 03-12-2004, ostatnia aktualizacja 03-12-2004 13:484 szklanki (60 dag) mąki, 25 dag masła lub margaryny, 5 dag drożdży, 2 jaja, 1 białko, 2 łyżki śmietany, cukier waniliowy, słoik dżemu o ulubionym smaku, cukier kryształ do posypania;Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać drożdże, jaja, śmietanę, cukier waniliowy i dokładnie wyrobić ciasto. Starannie zawinąć je w lnianą ściereczkę i włożyć do dużego garnka z letnią wodą. Gdy wypłynie, wyjąć, rozwałkować na placek grubości 0,5 cm, pokroić na kwadraty o bokach około 12 cm. Posmarować placuszki dżemem, zostawiając wokół margines ciasta szerokości 1-1,5 cm, zwinąć w kształtne rogaliki. Wierzch każdego umoczyć w rozkłóconym białku, po czym zanurzyć w cukrze i ułożyć na natłuszczonej blasze posypanej mąką. Piec w temperaturze 190°C do chwili, aż rogaliki pięknie się zrumienią. 100 g - 345 kcal.
Kruche czy piernikowe ciasto możesz zrobić kilka dni wcześniej, a francuskie kupić gotowe mrożone.Maślane kwiatki i herbatniki zebrySkładniki:- 30 dag mąki - 25 dag miękkiego masła - 12 dag cukru pudru - cukier waniliowy - odrobina mleka - kilka łyżek marmolady lub powideł - 1 łyżka kakao na zebryZ mąki, masła, cukru pudru, cukru waniliowego i mleka zagnieść ciasto, schłodzić,rozwałkować, wyciąć foremkami kwiatki, w środku kwiatków wyciąć kółka, piec 25 min w 200°C,pełne ciastka posmarować marmoladą, przykryć tymi z dziurką,na zebry połowę ciasta zagnieść z kakao, oba ciasta podzielić na 4-5 kawałków, uformować wałki, ułożyć obok siebie wałki jasne i ciemne,rozwałkować, wykrawać ciasteczka, piec 20 min.Talarki z czekoladąSkładniki:- 25 dag mąki - 8 dag cukru - 2 żółtka - 12 dag masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - polewa czekoladowa - 2 łyżki siekanych orzechów laskowychMąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka, zagnieść kruche ciasto,owinąć w folię, wstawić na 2-3 godziny do lodówki,rozwałkować, z ciasta wyciąć krążki,ułożyć na blasze, piec ok. 15 min w 200°C, ostudzić,ciasteczka z jednej strony posmarować polewą, kiedy zastygnie, odwrócić, wykonać paski z polewy, posypać orzechami.Lukrowane pierścienie i kolorowe buźkiSkładniki:- 25 dag mąki - 25 dag cukru pudru - 15 dag masła - 2 jajka - owoce kandyzowane i lentilki do dekoracji - 1 białko - sok z cytryny - barwniki spożywcze Jajka utrzeć z 10 dag cukru, dodać do masła posiekanego z mąką,zagnieść ciasto, schłodzić,rozwałkować na grubość 1/2 cm, szklanką wyciąć duże krążki, a w nich małe kółka, tak by powstały pierścienie,ciastka ułożyć na blasze, piec ok. 20 min w 200°C,białko i pozostały cukier utrzeć z sokiem z cytryny, lukier zabarwić,ciastka polukrować, krążki ozdobić lentilkami i kawałkami kandyzowanych owoców.Paczuszki z jabłkami i wiatraczkiSkładniki:- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego - 2 jabłka - cynamon - żółtko - orzechy i kandyzowane wiśnieCiasto rozmrozić, rozwałkować, pokroić na kwadraty,jabłka obrać, pokroić na ósemki, oprószyć cynamonem,kłaść po kawałku na połowie kwadratów, złożyć na pół, brzegi ciasta posmarować żółtkiem, zlepić,na wiatraczki pozostałe kwadraty naciąć w 4 miejscach po przekątnych,co drugi nacięty róg przylepić do środka kwadratu, ozdobić wiśniami,wszystkie ciastka ułożyć na blasze, posmarować żółtkiem, piec ok. 20 min w 220°C, paczuszki posypać siekanymi orzechami.Choinki, drzewka z posypką i piernikowe paluchySkładniki:- 75 dag mąki - 35 dag miodu - 1,5 szklanki cukru - 7 dag masła - 2 jajka - łyżeczka sody - przyprawa do piernika - polewa czekoladowa biała i ciemna - kolorowa posypka - lukier - łyżka makuZrumienić 2 łyżki cukru, dodać 2 łyżki wody, miód i resztę cukru,zagotować, dodać przyprawę do piernika, przestudzić,do mąki dodać miód, jajko, masło i sodę, zagnieść, odstawić,oddzielić 1/3 ciasta, resztę rozwałkować, z części wyciąć choinki, z reszty gwiazdki w 3 wielkościach,z pozostałego ciasta zrobić wałki, złożyć na pół, skręcić,ciastka piec ok. 15 min w 190°C,gwiazdki układać po trzy, by powstały drzewka, ciastka ozdobić wg uznania.TrufleSkładniki:- 20 dag czekolady - 1 paczka herbatników - 50 ml słodkiej śmietanki - 2 łyżki rodzynek - posypkaRodzynki opłukać, namoczyć, osączyć,czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej,wymieszać ze śmietanką, dodać pokruszone herbatniki i rodzynki,z masy uformować kule, obtoczyć w posypce.Wytrawne rybkiSkładniki:- 30 dag mąki - 12 dag masła - 1 żółtko - łyżka śmietany - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soliZ podanych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić,rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, foremką wyciąć rybki,ułożyć na blasze, piec ok. 15 min w 200°C.Romby z owocamiSkładniki:- 30 dag mąki - 20 dag masła - 10 dag cukru - biała polewa - owoceMąkę zagnieść z masłem i cukrem, schłodzić, rozwałkować, pokroić na romby,piec 15 min w 200°C,posmarować polewą, ozdobić.
Karp po śląsku
ok. 1 kg karpia,włoszczyzna: 4 marchewki, 2 pietruszki, pół dużego selera, 2 pory, 2 cebule, 4-5 jagód suszonego jałowca, 2 szklanki piwa, 3 łyżki utartego piernika, garść rodzynków,Przyprawy: szczypta suszonego tymianku, listek laurowy, sól, cukier, ocet winnyUmytą i obraną włoszczyznę, cebule, jałowiec, tymianek, liść laurowy włożyć do płaskiego naczynia. To wszystko zalać piwem i dwiema szklankami wody, gotować ok. 25 min. Następnie dodać utarty piernik i gotować przez kolejne 5 min. Ugotowane jarzyny z wyjątkiem marchwi i pietruszki przetrzeć przez sito, osolić, przyprawić do smaku octem winnym i cukrem, dodać umyte rodzynki (sos powinien być słodko-kwaśny). Karpia oczyścić i pokroić na dzwonki, następnie włożyć do gorącego sosu i gotować na małym ogniu, aż będzie miękki. Podawać polanego sosem, z ziemniakami.
Gwiazdki cynamonowe
50 dag migdałów5 białek45 dag cukru pudru2 łyżeczki cynamonu1 łyżka wódki z wiśniBiałka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i wymieszać. 1 szklanki odłożyć na lukier. Do piany dodać zmielone migdały, cynamon i wódkę z wiśni, wymieszać i zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycisnąć foremką gwiazdki. Na surowe ciasteczka nałożyć lukier z białka i pozostawić do wyschnięcia na około 8 godzin. Gwiazdki piec w nagrzanym do 160 0C piekarniku przez 7-8 minut.
Kapusta z grzybami
1,5 kg kapusty kiszonej200 g suszonych prawdziwków500 g suszonych śliwek3 cebule150 g masła2 łyżki mąkiPrzyprawy: 2 liście laurowe, ziele angielskie, pieprzOpłukane grzyby i śliwki moczymy w wodzie przez 1,5 godz. Następnie grzyby gotujemy w 0,5 l wody, po ugotowaniu odcedzamy wywar a grzyby kroimy na cienkie paseczki. Drylujemy śliwki i każdą połówkę kroimy na trzy części. Kapustę zalewamy 0,5 l wody, dodajemy śliwki, grzyby, wywar z grzybów, przyprawy i gotujemy aż kapusta będzie miękką. Kapustę dobrze jest przygotować parę dni przed Wigilią (dusząc ją codziennie ok. 1/2 godz.) aby nabrała odpowiedniego aromatu i konsystencji.Przed podaniem na stół kapustę zasmażamy i doprawiamy solą i pieprzem
Domowy keks Składniki:- 30 dag mąki - 15 dag masła - 20 dag cukru - 4 jajka - 1 łyżka proszku do pieczenia - 40 dag bakalii - kieliszek aromatycznego alkoholu, np. brandy, rumu Rodzynki namoczyć w rumie,bakalie oprószyć mąką,masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać mąkę z proszkiem, bakalie i pianę z białek, wymieszać,podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto piec 90-100 min w 180°C, wyjąć,papier usunąć po wystudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.
makslojer