Nale�nik breto�ski Sk�adniki: - 500 g m�ki pszennej - 200 g cukru - laska wanilii - litr mleka - 4 jajka - jab�ka zasma�ane w ma�le i karmelu - gorzka ciemna czekolada - migda�y - bita �mietana Mieszamy m�k�, cukier, start� wanili�, mleko i jajka, by ciasto na nale�niki mia�o jednolit� konsystencj�. Sma�ymy je na specjalnej patelni (Jean-Baptiste kr�ci g�ow� na widok zwyk�ej patelni, twierdzi, �e te specjalne maszyny mo�na ju� kupi�) tak, aby by�y elastyczne. Wystarczy minuta, tylko na jednej stronie. R�wnocze�nie szykujemy jab�ka - kroimy je w plasterki i przez pi�� minut podsma�amy w ma�le i karmelu. Wyk�adamy na nale�nik i zawijamy delikatnie brzegi, aby mia� kszta�t kwadratu. Przenosimy go na talerz, posypujemy krojonymi p�atkami migda��w i roztopion� czekolad�, dekorujemy na wierzchu bit� �mietan�.
Katrinka03