Naleśnik bretoński.txt

(0 KB) Pobierz
Nale�nik breto�ski

Sk�adniki:

- 500 g m�ki pszennej
- 200 g cukru
- laska wanilii
- litr mleka
- 4 jajka
- jab�ka zasma�ane w ma�le i karmelu
- gorzka ciemna czekolada
- migda�y
- bita �mietana



Mieszamy m�k�, cukier, start� wanili�, mleko i jajka, by ciasto na nale�niki mia�o jednolit� konsystencj�. Sma�ymy je na specjalnej patelni (Jean-Baptiste kr�ci g�ow� na widok zwyk�ej patelni, twierdzi, �e te specjalne maszyny mo�na ju� kupi�) tak, aby by�y elastyczne. Wystarczy minuta, tylko na jednej stronie. R�wnocze�nie szykujemy jab�ka - kroimy je w plasterki i przez pi�� minut podsma�amy w ma�le i karmelu. Wyk�adamy na nale�nik i zawijamy delikatnie brzegi, aby mia� kszta�t kwadratu. Przenosimy go na talerz, posypujemy krojonymi p�atkami migda��w i roztopion� czekolad�, dekorujemy na wierzchu bit� �mietan�.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin