Zapiekana kapusta wloskaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.2 male glowki wloskiej kapusty,500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swiezych jarzyn),200 ml smietanki,1 zoltko,1 lyzka sherry (niekoniecznie),60 g startego ostrego sera (cheddar),1 lyzeczka masla,1 lyzeczka slodkiej papryki,1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,sol, pieprz.1. Kapuste umyc, pokroic na cwiartki, zalac goracym wywarem. Gotowac bez przykrycia 15 min. Osaczyc z wywaru, przelozyc do plaskiego zaroodpornego naczynia posmarowanego maslem.2. Smietane ubic z zoltkiem. Dodac polowe sera, pieprz, sol, papryke, galke isherry. Wymieszac i wylac na kapuste. Posypac pozostalym serem, wstawic dopiekarnika. Piec kilka minut w temp. 220żC lub pod grillem 3-4 min. Podawacz kluseczkami i sosem orzechowym.3. Wywar z kapusty mozna wykorzystac do zupy lub sosu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 38.
joly