ęłęómakaron zapiekany
50 dag makaronu „wstążki” lub „nitki” 30 dag żółtego sera 2 jajka ok. 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka papryka w proszku bazylia
ęłęóMakaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka rozbić, dodać do nich koncentrat pomidorowy, szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, połowę żółtego sera, to polać połową jajek rozmieszanych z koncentratem, na to wyłożyć resztę makronu, resztę żółtego sera i polać pozostałymi jajkami rozmieszanymi z koncentratem pomidorowym. Wierzch można posypać bazylią.
Naczynie z makaronem włożyć do piekarnika. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w temperaturze 160-180 °C.
Smacznego.
renja2