Schab faszerowany sliwkamiPorcja dla 12-15 osob. Czas przygotow. 2,5godz +12godz2 kg schabu bez kosci.Farsz:200 g suszonych sliwek,400 g wieprzowiny (lopatki),50 g orzechow wloskich,1 peczek zielonej pietruszki,2 zabki czosnku,1 jablko,1 jajo,50 ml calvadosu,ziola prowansalskie, sol,maslo do smazenia.1. Sliwki umyc, sparzyc wrzatkiem, usunac pestki. Pietruszke oplukac, drobnopokroic. Orzechy drobno posiekac.2. Schab umyc, natrzec sola i ziolami. Odstawic w chlodne miejsce na 1 godz.3. Przygotowac farsz: lopatke umyc, zemlec z czosnkiem i jablkiem. Dodac pietruszke, jajo, calvados, orzechy. Wymieszac.4. W schabie zrobic 3 naciecia przez cala dlugosc, nie przecinajac bokow, bypowstaly "kieszenie". Napelnic je farszem i sliwkami. Mieso obwiazac bawelniana nitka, a konce zaszyc. Na patelni rozgrzac maslo, obsmazyc schab zewszystkich stron. Nastepnie przelozyc na brytfanne, oblac tluszczem, na ktorym sie smazyl, wlac 3-4 lyzki wody, wstawic do nagrzanego piekarnika. Piecw temp. 160żC ok. 2 godz, czesto podlewajac woda lub sosem, ktory powstaniew czasie pieczenia. Pod koniec zwiekszyc temp. do 180żC.5. Gdy mieso bedzie miekkie, wyjac, ostudzic, wstawic do lodowki na 12 godz.Przed podaniem pokroic w plastry.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 82.
ali91c