Stół polski.pdf

(41 KB) Pobierz
Stół polski
Stół polski
2005-03-17 (00:00)
Choć kolacja wigilijna już nie musi być postna, my pozostajemy wierni
tradycji. Proponujemy: karpia i śledzie, czerwony barszcz i uszka,
pierogi i kapustę. Wszak niektóre z tych potraw przyrządzamy tylko raz
w roku.
Roladki z musztardą
2 cebule
2 łyżki musztardy
pieprz
5 płatów śledziowych
2 małe korniszony
1 marchewka
kawałek pora, biała część
oliwa z oliwek
Cebulę obrać, pokroić w piórka, wymieszać z musztardą, przyprawić pieprzem do smaku * płaty
śledziowe przekroić wzdłuż na pół * na środku każdego położyć kilka piórek cebuli, kawałek korniszona i
marchewki, zwinąć, spiąć wykałaczką * roladki ułożyć na półmisku, udekorować kawałkami pora, obficie
skropić oliwą z oliwek.
---------------------------------------------------
Pieczone pierożki
4 dag suszonych grzybów
2 jajka
70 dag kapusty
cebula
łyżka masła
sól, pieprz
50 dag mąki
25 dag masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Grzyby ugotować, posiekać * jajka ugotować, posiekać, kapustę poszatkować, gotować 10 min * cebulę
przesmażyć na maśle, dodać kapustę, grzyby, jajka i wywar z grzybów, przyprawić, dusić 20 min *
mąkę i masło posiekać, dodać żółtka, śmietanę i sól, zagnieść ciasto * rozwałkować, pokroić na
kwadraty * na środku położyć farsz, złożyć na pół i zlepić brzegi, piec 15 min w 220°C.
Barszczyk z uszkami
4 suszone grzyby
3/4 kg buraków
cebula, ziele angielskie, liść laurowy
sok z cytryny
sól, pieprz, łyżka masła
Na uszka:
szklanka mąki
jajko
1/3 szklanki wody
8 dag suszonych grzybów
cebula
2 łyżki masła
Grzyby namoczyć, ugotować w 1/2 l wody * buraki pokroić, wrzucić do 1,5 l wody, dodać pokrojoną
cebulę i przyprawy, gotować 20 min, odstawić na godzinę * przecedzić, połączyć z wywarem z grzybów,
zagotować, przyprawić, dodać masło * do mąki dodać szczyptę soli, jajko i wyrobić ciasto, dolewając
wodę * grzyby na uszka namoczyć, ugotować, posiekać, wywar przecedzić i odparować * cebulę
posiekać, przesmażyć na maśle, wymieszać z grzybami, dodać łyżkę wywaru, przyprawić * ciasto
rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdy nakładać kuleczkę farszu, złożyć na pół i skleić brzegi *
gotować 2 min po wypłynięciu, odcedzić
---------------------------------------------------
Owoce w herbacie
1 łyżka czarnej herbaty
2 łyżki cukru
kieliszek brandy
6671052.001.png 6671052.002.png
15 dag suszonych moreli
5 dag rodzynek
kilka suszonych fig , inne suszone owoce
Herbatę zaparzyć w 1/2 szklanki wody, kiedy naciągnie, przecedzić, posłodzić do smaku, połączyć z
brandy lub innym aromatycznym alkoholem * owoce dokładnie umyć, osuszyć, włożyć do miski, zalać
przygotowanym płynem, przykryć, odstawić na kilka godzin, przełożyć do szklanych pucharków.
---------------------------------------------------
Pstrąg w migdałach
4 sprawione pstrągi po ok. 30 dag
sól , biały pieprz
4 łyżki masła
10 dag płatków migdałów
cytryna, natka
Pstrągi oprószyć solą i pieprzem w środku i na wierzchu, odstawić na 30 min w chłodne miejsce *
ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, obłożyć połową masła, piec 10 min w 180°C, wyjąć l
posypać płatkami migdałów, polać resztą roztopionego masła, piec jeszcze 5-10 min * wyjąć na
półmisek, obłożyć cząstkami cytryny, ozdobić natką.
6671052.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin