Sernik na herbatnikowym spodzie.rtf

(404 KB) Pobierz

Sernik na herbatnikowym spodzie

 

 

 

Składniki:

 

125 g masła

250 g ciasteczek petit beurre

750 g białego sera

4 jajka

180 g śmietanki 36%

30 ml soku z cytryny

30 ml soku z pomaranczy

zest z pomaranczy

385 g drobnego cukru

50 g czekolady rozpuszczonej

garsc rodzynek

 

 

Jak przyrządzić:

 

Maslo rozpuszczamy w mikrofalowce, dodajemy je do rozdrobnionych herbatnikow ( mozna je rozmic tluczkiem lub np w robocie kuchennym ). Mieszamy i mase wkladamy na chwile do zamrazalnika. Ser, jaja, smietane, soki, zest i cukier miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Mozemy dorzucic rodzynki jesli ktos lubi. Masa maslano-herbatnikowa wykladamy forme do pieczenia a na nia wylewamy mase serową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok 150-180 st. na godzinę. Pozostawiamy do ostygniecia po czym wierzch polewamy czekolada.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin