Odcinek 9 Ratunku spiżarnio.doc

(31 KB) Pobierz
Odcinek 9 „Ratunku spiżarnio”

Odcinek 9 „Ratunku spiżarnio”

 

 

GRUSZKI W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

2 puszki gruszek w zalewie (lub kompot)

Ciasto:
125g mąki pszennej
125g cukru (może być cukier puder)
25g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
150g miękkiego masła
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ustaw piekarnik na 220°C
Gruszki odsącz z zalewy. Ułóż w formie do zapiekania (wypukłą stroną do góry). Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę. Rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok. 25-30 min., odstaw na 5-10 min. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym.

 

KURCZAK W BRANDY Z BEKONEM

1 ½ kg kurczak (sprawiony)
plastry bekonu
1 łyżka oleju aromatyzowanego czosnkiem
4 łyżki Brandy
2 puszki soczewicy (zielonej)

Ustaw piekarnik na 220°C
Plastry bekonu lekko zrumień na rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz. Wlej Brandy na patelnię z tłuszczem. Kurczaka ułóż w formie, do jego środka włóż bekon. Polej sosem z patelni. Piecz 50 minut. Podziel na porcje. Bekon połam na mniejsze kawałeczki i posyp po mięsie. Sos z pieczenia wymieszaj z odsączona soczewicą. Przełóż na półmisek, posyp posiekaną natką pietruszki.

 

MIODOWO-MUSZTARDOWY DRESSING DO SAŁATEK

2 łyżki stołowe musztardy Dijon
1 łyżka stołowa płynnego miodu
2 ½ łyżki stołowe soku z cytryny
½ łyżeczki grubej soli lub ¼ łyżeczki miałkiej soli
125ml oleju z pestek winogron

Wymieszaj w słoiczku. Sosem polej mix sałat.

 

POLEWA DO LODÓW Z CZEKOLADY I MASŁA ORZECHOWEGO

200ml słodzonego mleka skondensowanego
100g groszków z gorzkiej czekolady
100g masła orzechowego
3-4 łyżki gorącej wody
garść orzeszków solonych
rurki deserowe
lody

Mleko, czekoladę i masło orzechowe rozpuść w rondlu na jednolitą masę (bez grudek). Dodaj wodę, zamieszaj. Przelej do dzbanuszka. Porcję lodów nałóż do pucharków, polej polewą, posyp orzeszkami i wetknij rurki.

 

ZAPIEKANKA Z KIEŁBASKĄ MERGUEZ, SEREM HALUMI I OPIEKANĄ PAPRYKĄ

8 kiełbasek Merguez lub pikantnych kiełbasek
opakowanie sera Halloumi (ok.250g)
słoik opiekanej (lub grilowanej) papryki czerwonej zalewie (ok.250g)
łyżka oleju aromatyzowanej czosnkiem

Ustaw piekarnik na 220°C
Ser pokrój w plastry, połóż na płaskiej blasze, przykryj dno. Paprykę odsącz
z zalewy, pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na serze, na to kiełbaski.
Zapiekaj przez 10-15 minut. Można udekorować włoskimi ziołami (np.bazylią). Podawać z chlebem (np.pitą).

 

ZIELONA SAŁATKA Z JAGNIĘCINĄ

2 średnie steki z jagnięciny
2-3 łyżki stołowe oleju aromatyzowanego czosnkiem

Sos:
2-3 łyżki stołowe octu ryżowego
2-3 łyżki stołowe sosu rybnego
odrobina sosu sojowego
1 łyżka stołowa galaretki porzeczkowej
szczypta płatków chili
kilka cebulek dymek (posiekanych)
zielone listki (mix sałat, listki z botwinki)

Mięso obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zawiń w folię aluminiową i odstaw na jakiś czas.
Składniki sosu wymieszaj w misce. Mięso pokrój w plasterki. Włóż do sosu. Rozłóż na talerzach porcje sałaty, ułóż na niej porcje mięsa, polej resztą sosu. Przybierz listkami mięty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin