owowcowe.doc

(71 KB) Pobierz
Arbuz nadziewany jeżynami

Arbuz nadziewany jeżynami

Produkty:

- 1 arbuz
- 2 szklanki jeż
- 1 cytryna

Wykonanie:

Schłodzonego arbuza przekrawamy na pół. Usuwamy czarne pestki (napisałam, że pestki powinny być czarne, bo chodzi o to, żeby arbuz był dobry, czyli dojrzały i słodki) i kroimy czerwony miąższ w kostkę tak, żeby nie przekroić skóry. Pokrojone kawałki arbuza polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny i mieszamy z przebranymi, oczyszczonymi jeżynami. Napełniamy skorupy arbuza tą sałatką i podajemy, jeśli to możliwe, obłożone lodem.

Arbuzowa sałatka z fetą

Składniki:

arbuz

150 g fety pokrojonej w zalewie olejowej w słoiku

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 ogórek duży

150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, bez szypułki

liście z 2 gałązek mięty posiekane bardzo drobno

przyprawa w minikostkach Czosnek Knorr

sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

1. Wlej do miski ocet i oliwę. Dodaj liście mięty, wymieszaj.

2. Rozkrusz przyprawę w mini kostkach Czosnek, wymieszaj całość trzepaczką.

3. Dodaj do miski fetę (bez oleju) i pomidorki koktajlowe.

4. Umyj ogórka, wytrzyj go papierowym ręcznikiem. Teraz odkrój mu obie końcówki, nie zdejmuj skórki. Przekrój go wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Odkrój pestki, nie będą ci potrzebne. Pokrój ogórka w słupki i dodaj do miski.

5. Arbuza przekrój na pół i jeszcze raz na pół. Zdejmij pestki przy pomocy małej łyżeczki (najlepiej jej końcem).

6. Odkrój nożem miąższ arbuza od jego skóry.

7. Teraz przekrój ćwiartki arbuza jeszcze raz na pół. Zdejmij pozostałe jeszcze pestki. I pokrój arbuza w nie za cienkie paseczki. Potem te paseczki na pół. I tak pokrojonego arbuza dodaj do miski.

8. Wymieszaj sałatkę łyżką. Dodaj sól i pieprz do smaku i ponownie wymieszaj.

9. Najlepiej, aby sałatka postała 3- 4 godziny, wtedy smaki się przegryzą.

Awokado z owocami

Składniki

• 2 avocado

• 1 banan

• 1 pomarańcza

• 6 łodyg selera naciowego

• 1 cytryna

• 1 jajko na twardo

• zielona pietruszka (5-6 łodyżek)

• sól, pieprz

Etapy przygotowania

1. Banany kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Obraną ze skórki pomarańczę kroimy na cienkie plasterki, które z kolei przecinamy na ćwiartki. Seler pozbawiamy włókien; kroimy na cienkie i krótkie słupki. Wszystkie te składniki wrzucamy do miski. Staramy się nie tracić soku, jaki wypływa z pomarańczy. Miskę wstawiamy do lodówki.

2. Jajko na twardo siekamy w kostkę. Mieszamy je z drobno posiekaną pietruszką

3. Owoce avocado dzielimy na pół, wyciągamy pestki. Miejsca przekrojenia skrapiamy starannie sokiem z cytryny. Wydrążamy miąższ. Kroimy go w kostkę.

4. Do owoców w misce dokładamy pokrojone składniki. Mieszamy delikatnie. Dodajemy sól i pieprz. Jeśli uznacie to za konieczne dla smaku, możecie dodać nieco soku z pomarańczy lub cytryny

5. W wydrążone skórki avocado nakładamy czubato sałatkę. Wierzch posypujemy drobno posiekaną pietruszką.

Orientalna sałatka owocowa

Składniki

• 3 kiwi
• 1 mango
• 2 banany
• 1 czewrony grejpfrut
• 100g winogron bez pestek
• 4 plastry ananasa z puszki
• 1 puszka mandarynek
• 1 puszka litchis
• 10 czereśni bez pestek
• 1 łyżka soku cytrynowego
• sok z 2 pomarańczy
• 1 kawałek imbiru kandyzowanego
• 75 ml dżinu
• kilka gałązek świeżej mięty

Etapy przygotowania

1. Kiwi i mango pokroić na kawałki. Grejpfrut podzielić na cząstki. Banana obrać, pokroić na plastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.

2. Plastry ananasa pokroić na 6 kawałków. Mandarynki i litchis osączyć na sicie z syropu. Imbir drobno posiekać.

3. Wszystkie drobno pokrojone owoce włożyć do dużej miski, dodać owoce z syropu, winogrona, czereśnie, posiekany imbir i sok z pomarańcz. Wymieszać z dżinem i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

4. Przed podaniem przełożyć do salaterki lub małych pucharków i przybrać listakmi mięty

 

 

 

 

 

Owocowa sałatka z białym winem

SKŁADNIKI: - dowolnie dobrane owoce sezonowe - wytrawne białe wino - sok z cytryny - cukier

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Przygotować sos: rozpuścić cukier w winie i dodać sok z cytryny. Sos musi być bardzo intensywnie słodko- kwaśny. Proporcje wybrać zgodnie z własnym gustem. Wymieszać sos z owocami. Odstawić do lodówki, by sałatka się przegryzła. Tak zamarynowane owoce można nabijać na szpadki i podawać w formie deserowych szaszłyków.

Owocowe słodycze

Składniki

• ananas z puszki

• brzoskwinie z puszki

• cukier

• jabłko

• banan  

Etapy przygotowania

Wszystkie owoce pokroic w kostke, wsypac do miski, cukier zkarmelizowac cukier na patelni, smazac go do nabrania zoltego/brozowawego koloru. Karmel wlac do osobnej miski, dodać troszke mleka (karmelu ma byc malo) karmelowy sos wlac do miski z owocami i zamieszac.

 

 

 

 

Pikantna sałatka owocowa

Składniki

• 4 duże soczyste pomarańcze

• 4 duże banany

• 2 duże słodkie jabłka

• imbir w proszku

• chili w proszku

• cynamon w proszku oliwa z oliwek

• 2 łyżeczki soku z cytryny

• oliwa z oliwek (extra virgin)

Etapy przygotowania

1. Jabłka obieramy ze skóry i trzemy (na 'dużych oczkach' tarki). Dodajemy do nich pokrojone w plasterki banany i obrane z 'białych powłoczek' pokrojone na małe cząstki pomarńcze.

2. Całość polewamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę cynamonu, chili i imbiru. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

3. Mozna podawać z waflami.

Podpalana sałatka owocowa

SKŁADNIKI: * 250 g pralinek czekoladowych z nadzieniem kawowym * 1 puszka konserwowych owoców (425 ml) * po 2 łyżki soków: pomarańczowego i cytrynowego * 20 g masła * 1 łyżka cukru * 2 kieliszki koniaku lub czereśniówki

WYKONANIE: Pralinki włożyć do ładnej salaterki, przykryć i wstawić do lodówki. Konserwowe owoce przecedzić na sicie i osaczyć. Sok z owoców zagotować w płaskim rondlu i odparować do minimalnej ilości. Dodać sok pomarańczowy i cytrynynowy, wymieszać i wlać do dzbanuszka. Wszystkie składniki przygotować do podania na stół. Na stole postawić palnik spirytusowy, na nim patelnię. Talerzyki deserowe podgrzać i przygotować pralinki. Masło rozgrzać z cukrem i krótko podgotować z sokiem. Dodać owoce i podgrzać. Dolać koniak i podpalić. Owoce rozłożyć na talerzykach i przybrać pralinkami.

Pożywna sałatka owocowa
Składniki

• 2 banany

• 2 mandarynki

• 1 mała garść rodzynek

• 1 duży jogurt zwykły lub wiśniowa jogobella

• Można włożyć brzoskwinie, kiwi, gruszki, jagody 

Etapy przygotowania

Owoce pokroić w kostkę, rodzynki zalać na chwilę gotującą wodą (zrobią się miękkie). Wszysto wymieszać z jogurtem. Podawać w dużej przejrzystej misce.

 

 

 

Pyszna sałatka owocowa

Składniki

• pół arbuza

• kiść winogron

• 1 puszka brzoskwiń w zalewie

• 1 puszka anansa w zalewie

• 2 banany

• 2 jabłka

• 4 kiwi

• 5 mandarynek

Etapy przygotowania

1. Otwórz brzoskwinie i ananasy. Pokrój je w kostkę. Zalewę przelej do dużej miski. Wrzuć pokrojone brzoskwinie i ananasy.

2. Banany pokrój w plasterki. Jabłka, arbuza i kiwi w kostkę. Rozdziel mandarynki na kawałeczki.

3. Wrzuć pokrojone owoce do miski. Dodaj mandarynki i winogrona. Wymieszaj.

Salatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
4 sliwki,
2 kwasne jablka,
2 banany,
2 gruszki,
1 pomarancza,
1 lyzka soku cytrynowego.
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu,
25 ml koniaku,
1 lyzeczka cukru pudru,
1 lyzeczka soku cytrynowego,
1/2 lyzeczki imbiru,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
pieprz bialy.

1. Wszystkie owoce dokladnie umyc, obrac.
2. Sliwki przeciac na pol, wyjac pestki.
3. Jablka i gruszki pokroic na osemki, banany na plasterki, pomarancze na kawalki.
4. Pokrojone jablka, gruszki i banany skropic sokiem cytrynowym, by nie sciemnialy.
5. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie cukier z pieprzem, imbirem i galka muszkatolowa. Dodać sok cytrynowy, majonez i koniak. Dobrze wymieszac.
6. Owoce przelozyc do salaterki, zalac sosem. Najlepiej przygotowac salatke tuz
przed podaniem. Podawac do cieleciny i drobiu.

Sałatka egzotic

Składniki

• 3 gruszki, 2 jabłka, 2 banany, kiwi, kilka krazkow ananasa,

• 2 pomarancze, śliwki, 10 dag orzechow, cukier, kwasek cytrynowy,

• ubita smietana.      

Etapy przygotowania

Pokroic owoce w cwiartki, dodać orzechy i skropic kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny, udekorowac bita smietaną .Posypac kakao.

Sałatka kokosowa

SKŁADNIKI: * 1 kokos * 70 ml mleczka kokosowego * 1 kieliszek likieru kokosowego * 1 puszka koktajlu owocowego SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Kokos włożyć do piekarnika i piec tak długo, aż jego powierzchnia pęknie. Wydrążyć łyżeczką miąższ kokosowy. Przełożyć go do dużej salaterki, dodać owoce z puszki, wlać mleczko kokosowe i likier. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do pucharków. Odstwić do lodówki. Podawać na zimno.

Sałatka z mango

2 owoce mango
1 jabłko
1 łyżka orzechów laskowych
1 łyżeczka soku z cytryny
sos:
1 jajko
1/2 łyżeczki sosu Worcesterhire
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Mango obrać i pokroić. Jabłko pokroić. Jajko ubić z pozostałymi składnikami sosu. Wymieszać i polać sosem.

Sałatka z owoców tropikalnych

1 duży ananas
2-3 banany
2 pomarańcze
2 owoce liczi
1 cytryna
1 łyżka cukru

Ananasa pokroić wzdłuż ł?cznie z li?ćmi, wyjąć mi?ższ, pokroić na kawałki. Z cytryny i 1 pomarańczy wycisnąć sok. Banany obrać, pokroić w plasterki. Liczi i pomarańczę obrać, pokroić w ćwiartki. Owoce wymieszać, przełożyć do wydr?żonych połówek ananasa, skropić sokiem, posypać cukrem.

 

 

 

 

Sałatka z różowych grejpfrutów

Produkty:

- 4 różowe grejpfruty
- kilka listków mięty

Wykonanie:

Grejpfruty dokładnie obieramy, dzielimy na części. Zdejmujemy wewnętrzne błonki i kroimy w dosyć dużą regularną kostkę (kawałki z brzegu, mniejsze od kostki, zjadamy od razu). Układamy na półmisku i posypujemy miętą. Chłodzimy. Sałatkę można również podawać do pieczonych białych mięs.

Sałatka z truskawek i pomarańczy z miętą

Produkty:

- 50 dag truskawek
- 4 pomarańcze
- 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie)
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka listków mięty

Wykonanie:

Pomarańcze obieramy i starannie zdejmujemy wewnętrzną białą skórkę. Pomarańcze i truskawki kroimy w plasterki, mieszamy. Możemy też dodać, ale niekoniecznie, łyżeczkę cukru wymieszaną z sokiem z cytryny. Sałatkę podajemy schłodzoną, w szklanej salaterce, posypaną listkami mięty.

 

Sałatka z truskawek i pomarańczy z miętą

Produkty:

- 70 dag dużych stożkowatych truskawek
- 1 szklanka pitnego miodu
- 10 dag cukru pudru
- 10 listków mięty
- 10 listków bazylii
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 laski wanilii (przekrojonej wzdłuż)

Wykonanie:

W rondelku mieszamy miód pitny, cukier, liście bazylii i mięty (2 - 3 pozostawiamy do dekoracji), rozgnieciony lub zmielony pieprz, gałkę muszkatołową i wanilię. Mieszając, podgrzewamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przecedzamy. Truskawki kroimy wzdłuż na pół. Układamy koncentrycznie na półmisku, skrapiamy przecedzonym syropem, przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Podajemy bardzo zimne z resztą syropu w miseczce i z biszkoptami.

Sałatka z truskawek z syropem

Produkty:

- 1 kg truskawek
- 0.3 l czerwonego wytrawnego wina
- 1.75 szklanki cukru
- sok z połowy cytryny

Wykonanie:

W rondelku gotować mieszając na małym ogniu cukier z winem i sokiem z cytryny, aż syrop zgęstnieje. Gorącym zalać wypłukane i obrane truskawki w salaterce. Gdy ostygnie, wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny.

Truskawkowa sałatka

Składniki

0,5 kg truskawek

• główka sałaty

150 g wedzonej piersi indyka

• 3 łyżki octu winnego

• 3-4 łyżki cukru

• sól

• 4 łyżki oleju

• 1-2 łyżeczki mielonego, zielonego pieprzu

• cytryna

Etapy przygotowania

1. Truskawki umyć, odsączyć, wyszypułkować i pokroić na ćwiarti.

2. Ocet wymieszać ze szczyptą soli, cukrem, zielonym pieprzem, a następnie olejem.

3. Truskawki włozyć do sosu.

4. Sałatę umyć, osączyć, porozrywac na małe kawałki.

5. Indyka pokroić na paseczki. Skropic delikatnie sokiem z cytryny.

6. Sałatę, mięso z indyka, truskawki i skórkę wymieszać, podawać od razu.

Zielone Szaleństwo

Składniki

• 1 biała cykoria

• 1 gruszka

• 1 kiwi

• 3 łyżki płatków migdałowych (podprazonych na suchej patelni)

• oliwa z oliwek, ocet balsamico

• sól, pieprz,

Etapy przygotowania

1. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w ok. 1 cm kostkę. Kiwi obierz, rozkrój na ćwiartki i pokrój w plasterki. Cykorię (gł. zieloną, liściastą część) pokrój w plasterki - dzięki temu otrzymasz zgrabne paseczki.

2. Wymieszaj w misce warzywa i owoce, lekko posól, dość obficie posyp świeżo zmielonym pieprzem (czarnym), skrop octem balsamico i oliwą. Na koniec posyp podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi migadałami

3. Genialny, lekki dodatek do dań głównych (drobiu, ryb), ale równie wspaniale wypada z kawałkiem świeżej, chrupiącej bagietki i kieliszkiem białego wina.

 

 

 

 

Zimowa sałatka z owoców

Składniki

• puszka ananasa w zalewie

• puszka brzoskwiń w zalewie

• 10 sztuk kiwi

• 4 banany

• 15 - 20 mandarynek

• 20 dag ciemnych winogron

• 25 daktyli

• po 5 dag orzechów włoskich i ziaren słonecznika

• 100 ml adwokata

Etapy przygotowania

1. Daktyle namoczyć w soku winogronowym lub alkoholu, a następnie przekroić na pół. Owoce w puszkach osączyć i pokroić na kawałki.

2. Pozostałe owoce pokroić według upodobania. Z mandarynek zdjąć błonkę, winogrona przekroić na pół i wyjąć pestki.

3. Orzechy posiekać i wraz ze słonecznikiem uprażyć na suchej patelni. Składniki sałatki wymieszać, dodać adwokata i odczekać pół godziny.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin