ZUPY z WARZYW.doc

(175 KB) Pobierz
ZUPY z WARZYW

ZUPY z WARZYW

 

Appenzell

Składniki

·         masło 2 dag

·         płatki owsiane 2 łyżki

·         por 1 szt

·         natka pietruszki 1 szt

·         bulion jarzynowy 2 szklanki

·         śmietanka 2 łyżki

·         ser żółty 2 łyżki

·         szczypiorek posiekany 4 łyżki

Sposób przyrządzenia

Masło rozgrzać w garnku, wsypać płatki owsiane i lekko podsmażyć. Por oczyszczony pokroić w cienkie talarki. Włożyć do garnka z płatkami, zalać bulionem i gotować 20 minut. Zdjąć garnek z kuchenki, dodać śmietany, ser i natkę pietruszki, wymieszać. Posypać szczypiorkiem.

Barszcz zabielany śmietaną

Składniki

·         buraki ćwikłowe 50 dag

·         mąka 3 dag

·         kości 25 dag

·         sól 1 szczypta

·         włoszczyzna 25 dag

·         cukier 1 szczypta

·         ziele angielskie 1 szczypta

·         liść bobkowy 1 szt

·         cebula 1 szt

·         czosnek 1 ząbek

·         zakwas burakowy 1 szczypta

·         koperek zielony ½ pęczka

·         śmietana ½ szklanki

·         jajka 3 szt

·         pieprz 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Warzywa i kości opłukać, oczyścić, obrać, pokroić, dodać sól i przyprawy, ugotować wywar. Odcedzić wywar podprawić śmietaną i mąką, zagotować, dodać zakwas burakowy i cukier do smaku, jeżeli potrzeba dodać soli. Ugotować jajka na twardo, obrać, podzielić na 5 części wzdłuż i wyłożyć do wazy.

Botwina

Składniki

·         rosół warzywny 1, 1/4 litra

·         botwina 2 pęczki

·         śmietana 1/2 szklanki

·         kwas burakowy 1/4 litra

·         sok z cytryny 1 szt

·         sól 1 szczypta

·         pieprz 1 szczypta

·         masło 2 łyżeczki

Sposób przyrządzenia

Botwinkę umyć, buraczki z botwinki obrać. Wszystko pokroić na kawałki. Botwinkę i buraczki poddusić w małej ilości wody z dodatkiem masła, dodać rosołu, podprawić kwasem burakowym, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Wyłączyć zupę i dodać śmietanę.

Brokułowa zupa

 

Składniki

·         brokuły 50 dag

·         cebula 1 szt

·         rosół 1,5 litra

·         masło 3 łyżki

·         mąka 4 łyżki

·         śmietana gęsta 2 łyżki

·         sól 1 szczypta

·         pieprz 1 szczypta

·         natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przyrządzenia

Brokuły umyte podzielić na różyczki. Twarde łodygi pokroić na małe kawałki. Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej brokuły i dusić kilka minut. Warzywa oprószyć mąką, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zalać gorącym wywarem. Zupę gotować 15 minut do miękkości brokuł. Zmiksować blenderem, posypać natką pietruszki i śmietaną i podawać

Bulion grzybowy z warzywami

Składniki

·         grzyby suszone 3 dag

·         sherry wytrawne 75 ml

·         wywar z grzybów 800 ml

·         masło 2 dag

·         sól 1 szczypta

·         pieprz 1 szczypta

·         trybula 1 pęczek

·         włoszczyzna 1 pęczek

Sposób przyrządzenia

Grzyby suszone namoczyć w sherry 2 godziny, osączyć i dusić 30 minut w 150 ml wywaru z grzybów. Włoszczyznę obraną cienko pokroić, masło roztopić w garnku i mieszając dusić na nim warzywa 5 minut. Zalać je pozostałym wywarem z grzybów. Do zupy dodać grzyby razem z wywarem, w którym się dusiły. Doprawić solą i pieprzem i pozostawić na 4 minuty na małym ogniu. Trybulę opłukać i osączyć, oberwać listki i posiekać drobno. Rozlać do talerzy.

Bulion z klopsikami w zielonej pietruszce

Składniki

·         bulion drobiowy 6 szklanek

·         tarta bułka 10 dag

·         ser gruyere 10 dag

·         mąka 5 dag

·         zielona pietruszka 3 łyżki

·         jajka 2 szt

·         sól 1 szczypta

·         pieprz 1 szczypta

·         gałka muszkatołowa 1 szczypta

 

 

Sposób przyrządzenia

Wymieszać tatą bułkę, utarty ser, mąkę, jajka i zieloną pietruszkę, dodać przyprawy. Dokładnie wyrobić masę, formować z niej kulki wielkości czereśni. Kulki wrzucać do wrzącego rosołu, gotować, ostudzić i natychmiast podawać.

Bulion z kluskami z grysiku

Składniki

·         marchewka 2 szt

·         por 1 szt

·         seler 15 dag

·         bulion wołowy 1,5 litra

·         masło 3 dag

·         grysik 6 dag

·         jajko 1 szt

·         sól 1 szczypta

·         gałka muszkatołowa 1 szczypta

·         natka pietruszki 1 łyżka

Sposób przyrządzenia

Warzywa opłukane pokroić w cienkie paski 5 cm. Bulion podgrzać, dodać warzywa i gotować do miękkości. Masło utrzeć na puszystą masę. Mieszając dodawać stopniowo grysik, wbić jajko. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Odstawić masę na 30 minut. W szerokim garnku zagotować dużą ilość osolonej wody. Z masy grysikowej, używając dwóch łyżek, uformować kluski i dawać do wody. Pozostawić w garnku 20 minut, ale nie gotować. Bulion z warzywami podgrzać, wlać do filiżanek i do każdej włożyć kilka klusek i posypać natką pietruszki.

Bulion z rombami

Składniki

·         masło 5 łyżek

·         ziemniaki 5 szt

·         jajka 3 szt

·         mąka 6 łyżek

·         mleko 4 łyżki

·         wywar z mięsa 1,5 litra

·         soda 1 szczypta

·         sól 1 szczypta

 

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki ugotowane obrać i zetrzeć na tarce. Masło rozetrzeć i zmieszać z ziemniakami. Dodać żółtka, mleko, sól, sodę oraz pianę ubitą z białek i mąki. Na brytfannę posmarowaną masłem, położyć cienką warstwę masy, wyrównać. Upiec w piekarniku, pokroi w małe romby. Podawać z wywarem mięsnym

Bulion z żółtkiem

Składniki

·         kostki bulionu 2 szt.

·         woda wrząca 1/2 litra

·         żółtko 1 szt.

·         natka pietruszki 1 pęczek

Sposób przyrządzenia

Kostki bulionu rozpuścić we wrzątku. Do żółtka w garnuszku wlać parę łyżek gorącego bulionu, wymieszać. Rozlać na porcje i do każdej dodać posiekaną natkę pietruszki.

Bułgarska zupka

Składniki

·         cukinie 2 szt

·         ryż 10 dag

·         masło 5 dag

·         koperek 1/2 pęczka

·         mleko 300 ml

·         cebula 1 szt

·         marchew 1 szt

·         jajko 1 szt

·         jogurt natualny 250 ml

·         sól 1 szczypta

·         pieprz 1 szczypta

·         curry 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

W litrze wody z masłem i łyżeczką soli ugotować posiekana cebulę, plastry marchewki, dodać pokrojoną cukinię i ryż. Gotować 20 minut, dolać mleko, zagotować. Dodać curry, pieprz i posiekany koperek, zestawić z ognia, zaciągnąć jogurtem roztrzepanym z jajkiem.

Bułgarski chłodnik

Składniki

·         jogurt 4 buteleczki

·         ogórki świeże 20 dag

·         olej słonecznikowy 2 łyżki

·         czosnek 4 ząbki

·         orzechy włoskie 4 szt

·         koperek posiekany 2 łyżki

·         sól 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Ogórki umyte, obrane pokroić w kostkę. Orzechy zmielić, wymieszać z roztartym z solą , czosnkiem i olejem. Wszystkie składniki dodać do jogurtu, rozkłócić, doprawić do smaku solą. Zupę wlać do wazy, posypać koperkiem i oziębić w lodówce.

Czosnkowa

Składniki

·         czosnek 6 ząbków

·         oliwa z oliwek 1/4 łyżki

·         miękisz ze świeżej bułki 1,5 kubka

·         pomidory 3 szt

·         papryka w proszku 1 łyżeczka

·         chili 1/2 łyżeczki

·         jajka 2 szt

·         natka pietruszki 1 łyżka

Sposób przyrządzenia

Czosnek przecisnąć przez praskę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać bułkę i smażyć na średnim ogniu 3 minuty. Obrać i posiekać pomidory, wsypać paprykę w proszku i chili, dolać 1 litr wody.Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 1/2 godziny. Jajka lekko ubić i wlewać je do gotującej się zupy. Po dwóch minutach rozlać na talerze, obficie posypać pietruszką.

 

 

Czysta jarzynowa

Składniki

·         bulion drobiowy 2 kostki

·         kalafior 1/2 szt

·         brokuł 1 szt

·         fasola szparagowa żółta 20 dag

·         marchewka 2 szt

·         zielony groszek 15 dag

·         sól 1 szczypta

·         pieprz 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Kalafior i brokuły oczyścić, podzielić na małe różyczki, łodygę brokuła pokroić w plasterki. Z fasolki strąki podzielić na kawałki. Marchewkę obraną pokroić w małą kostkę. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem gorącym. Gotować na małym ogniu 20 minut. Groszek oczyszczony dodać do zupy na 6 minut przed końcem gotowania. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem sokiem z cytryny.

Fasola z małżami

Składniki

·         małże ugotowane 30 dag

·         fasola czerwona 1/2 szklanki

·         marchewka 1 szt

·         pietruszka 1 szt

·         cebula 1 szt

·         ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin